In ziua de azi, in majoritatea locuintelor, parchetul este cea mai des intalnita optiune pentru acoperirea podelelor. Parchetul este usor de intretinut, calduros, trainic si frumos, poate fi acoperit de un covor sau nu. Atunci cand familiile se muta in casa noua sau decid ca este timpul sa scoata vechea dusumea si sa isi monteze un parchet, trebuie sa stie ca alegerea parchetului nu este chiar o treaba usoara.

Atunci cand trebuie sa isi aleaga parchetul, proprietarii trebuie sa tina cont de dimensiunile incaperii, destinatia acesteia, modul de decorare, culorile folosite in design, luminozitate.

Aspectele practice sunt cele mai importante in alegerea parchetului.

Pentru camera de zi, spre exemplu, sunt necesare placile de parchet laminat cu o grosime de minim 8 mm.

Culoarea parchetului este un alt aspect demn de luat in calcul. Nuantele inchise de parchet sunt potrivite in incaperile mai mari, in vreme ce nuantele mai deschise sunt destinate incaperilor mai mici pentru a le extinde oarecum, incaperilor intunecoase si inguste. Nuantele inchise de parchet de tip wenge sau tek sunt de evitat in incaperi in care peretii sunt vopsiti in culori reci iar mobilierul este inchis la culoare, fiind recomandate mai degraba nuantele deschise de stejar, par sau fag.

Parchetul laminat este un material foarte modern care acopera podelele, este ieftin, usor de instalat si de intretinut, suficient de gros incat sa tina caldura iarna la picioare si sa faca fata unei exploatari intense. Grosimea parchetului variaza intre 6 si 12 mm. Pentru hol, birou, dormitor specialistii propun parchetul cu o grosime mica, de 6 pana la 8 mm iar pentu camera de zi, holul de la intrare si bucatarie, se recomanda parchetul mai gros, preferabil peste 8 mm.

Pentru o mai buna exploatare a parchetului, este important ca acesta sa fie instalat in mod corect, placile sa fie imbinate perfect si suprafata de montaj sa fie dreapta. Nu in ultimul rand, parchetul triplustratificat imbina avantajele parchetului din lemn masiv cu cele ale suprafetelor moderne, fiind usor de curatat, de intretinut si mai ales de montat, cu o structura compusa din trei straturi de lemn.