Cafeaua este unul din viciile la care foarte multe femei nu pot renunta. Practic, nu este un viciu ci mai degraba un produs care se consuma din placere, de regula in primele ore ale diminetii cel tarziu la pranz, simpla, cu lapte sau cu frisca, cu sau fara zahar. Cele mai multe viitoare si proaspete mamici se intreaba daca este sigur sa consune cafea in alaptare si in sarcina si daca da, care este cantitatea ideala?

Cafeaua in sarcina

In sarcina, viitoarele mamici sunt constranse si private de multe “placeri” precum fumatul, consumul de alcool si cafea. Chiar si consumul de medicamente este interzis cu exceptia celor care sunt prescrise de medic. Cafeaua si sarcina nu sunt foarte compatibile. Cafeina trece prin sange de la mama la fat si poate avea efecte asupra dezvoltarii copilului pe o perioada mai lunga. Insa asta nu inseamna ca viitoarele mamici trebuie sa se abtina chiar si de la o ceasca de cafea din cand in cand. Este permisa cafeaua consumata zilnic, insa sub forma mai slaba de cappucino, ciocolata calda, foarte rar cafea espresso. Cafeaua trebuie consumata in sarcina cu mare precautie indeosebi in primul si ultimul trimestru.

Cafeaua in alaptare

In alaptare, specialistii ofera mai multa libertate de consum al cafelei mamicilor care alapteaza. Se pare ca o cantitate mica de cafea consumata (o ceasca) nu trece in lapte sau nu are efecte asupra comportamentului bebelusului. Cafeaua trebuie sa fie slaba si oricat de obosita s-ar simti mamica dupa noptile lungi de nesomn, sa nu cada in capcana consumului unei cantitati mari de cafea. Este de preferat ca mama sa doarma la pranz o data cu bebelusul, sa se odihneasca seara mai devreme sau sa lase copilul in grija unui bunic sau a tatalui vreme de cateva ore pentru a se putea odihni. Efectele cafelei asupra organismului copilului includ starile de nervozitate, de iritabilitate, modificarea programului de somn, plans necontrolat si in primele luni, chiar si accentuarea episoadelor de colici.