Cand se naste un bebelus, sangele din cordonul ombilical taiat este deosebit de bogat in celule stemDaca parintii sunt de acord, sangele poate fi colectat printr-o procedura simpla. Celulele stem din sangele cordonului ombilical pot fi utilizate pentru tratarea mai multor boli grave.

Colectarea sangelui din cordonul ombilical este sigura atat pentru mama, cat si pentru nou-nascut. Cand nu este colectat, sangele din cordonul ombilical este aruncat ca deseu biomedical, la fel ca si placenta.

La ce se folosesc celulele stem din sangele cordonului ombilical?

Celulele stem sunt celule parinte din care se formeaza toate celulele sanguine (globule rosii, globule albe si trombocite) . Cand se colecteaza sange din cordonul ombilical, sunt pastrate doar celulele albe din sange, deoarece celulele stem se gasesc printre ele. Celulele stem sunt singurele celule capabile sa reconstituie intregul sistem imunitar al unei persoane.

Acestea se gasesc in mod normal in maduva osoasa. Anumite boli (de exemplu, leucemie, defecte genetice) si tratamente medicale au efectul secundar de a distruge maduva osoasa sau de a provoca o defectiune a acesteia. Prin urmare, productia de celule sanguine este compromisa, ceea ce poate pune viata in pericol. Medicii trebuie apoi sa efectueze un transplant de celule stem pentru a inlocui celulele maduvei osoase.

Transplanturile de maduva osoasa sunt, de asemenea, posibile, deoarece maduva osoasa, ca si sangele din cordonul ombilical, este bogata in celule stem. Cu toate acestea, transplanturile de maduva osoasa necesita gasirea unui donator corespunzator, de obicei o ruda.

Cum se colecteaza sangele din cordonul ombilical?

Donarea de sange din cordonul ombilical este o procedura simpla. Dupa ce bebelusul se naste si cordonul ombilical este taiat, dar inainte de expulzarea placentei, cu un ac se extrag pana la aproximativ 150 ml de sange din vena ombilicala.

Sangele este apoi analizat. Daca testele arata ca sangele nu poate fi stocat in banca publica (de exemplu, daca o unitate de sange din cordonul ombilical contine prea putine celule), acesta poate fi in schimb donat unui spital universitar in scopuri de cercetare.

Sangele este procesat si inghetat in azot lichid. Poate fi pastrat in aceste conditii timp de cel putin 10 ani. Prin urmare, orice copil care are nevoie de un transplant de sange din cordonul ombilical poate primi unul, indiferent daca a fost donat sau nu propriul sange din cordonul ombilical.