Pentru a sprijini corect un copil in dezvoltarea jocului sau, este util ca parintii sa cunoasca diferitele tipuri de jocuri.

Jocuri de manipulare

Inainte de 1 an, un bebelus se distreaza atingand obiectele la indemana. De asemenea, ii place sa le puna in gura, sa le agite si sa le loveasca. In functie de varsta lui, trage, se intoarce, se zgarie, scapa, ridica obiecte etc. Obiectivul jocului este placerea senzoriala. Ii place sa repete o actiune pentru a reproduce o reactie apreciata.

Intre 1 si 2 ani, un copil mic manipuleaza obiectele intr-un mod mai complex. El este capabil sa traga, sa intoarca, sa deschida, sa inchida si sa arunce obiecte. In plus, el reuseste mai des sa introduca un obiect intr-un spatiu (de exemplu: plasarea unei forme patrate intr-un spatiu patrat). Construirea si distrugerea, de exemplu, a turnurilor bloc, incepe, de asemenea, sa-l intereseze.

Intre 2 si 3 ani, un copil are abilitati motrice mai bune, care ii permit sa se distreze cu jocuri care au piese mai mici. Are interesul de a schita pentru a reprezenta ceva, chiar daca numai el isi poate interpreta lucrarile. El poate aseza blocuri mari unul langa altul pentru a construi o casa, de exemplu. Jucariile cu piese in miscare precum basculantele si papusile articulate il intereseaza.

Jocuri imaginare

Inainte de 1 an, un bebelus se distreaza imitand expresiile faciale ale celor din jurul sau. Inca nu are o gandire simbolica, ceea ce inseamna ca nu-si poate imagina ceva ce nu poate vedea. Daca un obiect dispare din vedere, el il uita, deoarece permanenta obiectului nu va fi dobandita decat in ​​jur de 1 an.

Intre 1 si 2 ani, un copil isi dezvolta un mare interes pentru imitarea gesturilor si actiunilor celor din jurul sau. Imaginatia apare si copilul incepe sa se distreze prefacandu-se (de exemplu, imbracarea unei papusi si perierea parului sau plasarea unei figurine intr-o masina si impingerea ei).

Intre 2 si 3 ani, copiii mici isi fac placere sa le dea jucariilor un nume si sa ii faca sa vorbeasca cu o voce specifica (de exemplu: adult sau copil, fata sau baiat). De asemenea, ii place sa-si reproduca rutinele zilnice cu jucarii (de exemplu: hranirea unei papusi sau coacerea unei prajituri).