Afecțiunile dentare nu sunt întotdeauna vizibile și pot rămâne ascunse până când devin dureroase sau afectează în mod semnificativ sănătatea orală. În acest articol, vom explora câteva dintre aceste afecțiuni dentare ascunse care pot necesita intervenție stomatologică.

  • Caria sub esutul temător și între dinți

Deși caria este una dintre cele mai comune afecțiuni dentare, ea poate rămâne ascunsă pentru o perioadă de timp. În special, caria care se dezvoltă între dinți si poate fi dificil de depistat fără o examinare clinică. Aceste afecțiuni pot fi descoperite prin examenul stomatologic și radiografie, iar tratamentul timpuriu poate preveni apariția durerii și prelungirea afecțiunii.

  • Boala parodontală în stadii incipiente

Boala parodontală este o afecțiune a țesuturilor care susțin dinții și poate fi foarte dăunătoare dacă nu este tratată în timp util. În stadiile incipiente, boala parodontală poate fi ușor de ignorat deoarece nu prezintă simptome evidente. Cu toate acestea, gingiile inflamate, sângerări gingivale sau retragerea gingivală pot fi semne timpurii ale acestei afecțiuni. Dacă boala parodontală este lăsată netratată, poate conduce la pierderea dinților și deteriorarea generală a sănătății orale.

  • Abces dentar

Un abces dentar poate apărea atunci când o infecție se dezvoltă în interiorul dinților sau în jurul rădăcinii. De obicei, abcesul dentar este însoțit de durere și umflături, însă în unele cazuri poate fi asimptomatic și rămâne ascuns. Această afecțiune necesită intervenție imediată, deoarece infecția poate răspândi-se în alte părți ale corpului și poate agrava starea de sănătate generală a pacientului.

  • Leziuni ale mucoasei bucale

Mucoasa bucală sensibilă poate fi ușor afectată de diferite leziuni precum răni sau ulcerații. Aceste leziuni pot fi dureroase și pot cauza disconfort, dar în multe cazuri pot rămâne ascunse în zone mai puțin vizibile, cum ar fi partea inferioară a limbii sau interiorul obrajilor. Este important să consulți un medic stomatolog de la TwinDent.ro pentru a diagnostica și trata aceste leziuni pentru a preveni răspândirea infecțiilor.

  • Deteriorarea dințișorilor de lapte

Mulți oameni tind să subestimeze importanța îngrijirii dinților de lapte, deoarece acești dinți sunt înlocuiți ulterior de dinții permanenți. Cu toate acestea, cariile dentare pot afecta dinții de lapte și pot fi ascunse în zone dificil accesibile pentru curățare și examinare.

Oricum, este important să prevenim cariile dentare în dinții de lapte pentru a proteja integritatea și sănătatea dinților permanenți care urmează să erupă.

  • Tumori și cancere orale

Tumori și cancerele orale pot fi ascunse și pot fi greu de detectat în stadii incipiente. Afecțiunile precanceroase precum leucoplazia sau eritroplazia pot apărea pe mucoasa orală fără a provoca simptome evidente.

Examinările stomatologice regulate sunt esențiale pentru depistarea precoce a acestor afecțiuni și pentru a reduce riscul de dezvoltare și răspândire a cancerului oral.

Cabinet stomatologic din 13 Septembrie | TwinDent.ro

afecțiuni dentare

În concluzie, afecțiunile dentare pot rămâne ascunse și pot avea consecințe grave asupra sănătății orale dacă nu sunt detectate și tratate în timp util. Din acest motiv, este esențial să efectuezi vizite regulate la un stomatolog de la un cabinet stomatologic din 13 Septembrie, ca de exemplu Twin Dent pentru un examen complet și radiografie, astfel încât să poți identifica și trata eventuale probleme dentare ascunse.

În plus, menținerea unei igiene orale adecvate și o alimentație sănătoasă pot contribui și ele la prevenirea apariției acestor afecțiuni ascunse.