Ce este osteoporoza: cauze si tratament

Cunoscuta popular sub denumirea de ,,oase poroase”, osteoporoza este o afectiune care nu trebuie ignorata, intrucat poate conduce la pierderea densitatii picioarelor inca de la varsta de 30 de ani. Tinerii trebuie sa fie foarte atenti, intrucat studii realizate in domeniul medical au scos la iveala ca osteoporoza este direct responsabila de cresterea riscului de fracturare, indiferent cat de grijulii sunt oamenii.

Simptomele osteoporozei

Exista cateva simptome care pot indica aparitia osteoporozei, iar tinerii trebuie sa stie care sunt acestea, pentru a avea grija de ei insisi. Printre detaliile care trebuie cunoscute se numara urmatoarele: scaderea treptata in inaltime, modificarea posturii, adica pierderea densitatii oaselor si modificarea intregii structuri a scheletului osos, dureri constante de spate, respectiv fracturi osoase.

Tipuri de osteoporoza

Toata lumea ar trebui sa stie ca exista nu unul, ci 2 tipuri de osteoporoza. De exemplu, osteoporoza primara este reprezentata de procesul natural prin care trec toti oamenii: cel de imbatranire. Pe masura ce timpul trece, cantitatea de estrogen si progesteron din organism scade. Practic, in mod inevitabil, densitatea osoasa se modifica negativ. Mai apoi, osteoporoza secundara este cauzata intotdeauna de una sau mai multe afectiuni care impiedica in mod activ regenerarea osoasa. Diabetul, scorbutul, sindromul Cushing si hiperparatiroidismul sunt doar cateva dintre afectiunile care pot conduce la osteoporoza secundara.

Cauzele care conduc la aparitia osteoporozei

Lista cauzelor care pot conduce la aparitia osteoporozei este destul de lunga. Printre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stie oamenii se numara urmatoarele: varsta, interventiile chirurgicale (singulare sau repetate), fracturile, alimentatia insuficient de bogata in calciu/vitamina D, dar si tulburarile hormonale ori endocrine. Pe langa acestea, sedentarismul si consumul de alcool si tutun pot impacta in mod negativ organismul.

Cum se poate stabili un diagnostic?

Medicii care au grija de sanatatea pacientilor au la dispozitie mai multe metode prin care pot descoperi daca adultii sufera de osteoporoza sau nu. Examenele clinice, anamneza, testele imagistice si testele de sange si urina sunt extrem de importante pentru aflarea unui raspuns clar! In functie de diagnostic, pacientii trebuie sa urmeze un tratament si, in acelasi timp trebuie sa se asigure ca pasesc intotdeauna cu grija si atentie.