Ortezele sunt dispozitive adaptate in exterior la orice regiune anatomica, care modifica caracteristicile structurale sau functionale ale acesteia pentru a mentine, imbunatati sau restabili functia alterata a zonei corpului care are nevoie de ele.

Multi confunda ortezele cu protezele, deoarece atat ortezele, cat si protezele ajuta pacientii cu deficiente de mobilitate, desi, in realitate, functiile lor sunt complet diferite. O proteza este o extensie artificiala care inlocuieste o parte a corpului, astfel incat aceasta sa poata indeplini aceeasi functie. O orteza, pe de alta parte, serveste drept suport sau intarire pentru a modifica aspecte ale functiei sau structurii corpului. Mai multe tipuri de orteze pot fi analizate in oferta magazinului online Tesa Medical.

Tipuri de orteze

O clasificare foarte generica a ortezelor le grupeaza in:

  • Pasive, nearticulate, pentru mentinerea in repaus. Functia lor principala este posturala sau de imobilizare. Astfel de proteze previn, corecteaza sau impiedica deformarile. Un exemplu obisnuit sunt atelele;
  • Dinamice, articulate, care permit anumite miscari, facilitand actiunea muschilor slabiti sau miscarea articulatiilor.
  • In functie de segmentul anatomic in care isi indeplinesc functia, ele pot fi grupate in: orteze pentru degete, orteze pentru maini, orteze pentru incheietura mainii, orteze pentru coate, orteze pentru genunchi, orteze pentru picioare, orteze pentru solduri etc.

Orteze pentru picioare | TesaMedical.ro

Orteze pentru picioare

In functie de functionalitatea lor, ortezele se pot clasifica in urmatoarele tipuri:

Stabilizatoare sau imobilizatoare.

Acest tip de orteza serveste la mentinerea unei pozitii statice, ajutand la prevenirea abaterilor si la evitarea miscarilor nedorite. De asemenea, ele servesc la imobilizarea unei parti a corpului, la promovarea vindecarii tesutului muscular, la prevenirea miscarii unei articulatii si la ameliorarea durerii in caz de inflamatie.

Functionale

Acest tip de orteza este mai dinamic si incorporeaza un segment activ, elastic, care permite mobilizarea unui membru paralizat. Acestea sunt utilizate pentru a mari amplitudinea de miscare a unei articulatii si pentru a aplica tractiune pentru a corecta sau preveni contracturile.

Corectiva

Aceste orteze sunt utilizate pentru a preveni sau a corecta o deformare scheletica. In primul rand, utilizarea lor este indicata in perioada de dezvoltare a sugarului, deoarece la o varsta frageda pot fi corectate anumite deformari, deoarece oasele si muschii sunt inca in curs de dezvoltare.

Orteze de protectie

Acest tip de orteza este utilizat pentru a mentine alinierea unui membru bolnav sau accidentat. De asemenea, ele sunt adesea folosite dupa o interventie chirurgicala pentru a accelera recuperarea.

TesaMedical.ro a inclus in oferta sa diverse tipuri de orteze pentru a veni in sprijinul celor care se confrunta cu diverse afectiuni care necesita purtarea unui astfel de dispozitiv.