Clean Clothes prezinta o serie de documentare care examineaza impactul pe care industria modei il produce asupra planetei, precum si marcile, tehnologiile si oamenii care pot ajuta pentru crearea unui viitor mai curat si mai ecologic.

Anul trecut, un cerc larg de designeri de moda s-au adunat la Copenhaga pentru a discuta despre solutiile la problemele de mediu care afecteaza industria confectiilor. Summitul de moda de la Copenhaga a adus laolalta designeri, cum ar fi Prabal Gurung si Maxwell Osborne si Dao-Yi Chow, impreuna cu redactori, experti in productie si diverse cooperative, iar multi dintre acestia au vorbit despre durabilitate si responsabilitate.

  • Lantul de aprovizionare al industriei modei utilizeaza 60 de milioane de persoane la nivel global. Cantitatea de oameni care lucreaza in toate domeniile, de la productia de fire pana la comertul cu amanuntul este aproape echivalenta cu intreaga populatie a Italiei.

  • Industria vestimentara genereaza anual aproximativ 1,5 trilioane din venituri. Aceasta suma este aproximativ aceeasi cu PIB-ul Canadei.

  • Global Fashion si Boston Consulting Group prevad ca consumul total de articole de imbracaminte va creste cu 63% in 2030. Asta e echivalentul a 500 de miliarde de tricouri.

  • Volumul de apa consumat in fiecare an este in prezent de aproximativ 79 de miliarde de metri cubi sau 32 de milioane de piscine olimpice.

  • 90 – 120 de miliarde de dolari USD sunt irositi anual in ambalaje din plastic. Ambalajul din plastic este o risipa si este foarte greu de reciclat – doar 2 % din cele 78 de milioane de tone de ambalaje sunt reciclate.

  • In anul 2050, in ape vor fi mai multe pungi de plastic decat pestii. Aceasta statistica se va realiza daca tendintele actuale ale dumpingului continua.

  • Omenirea consuma in prezent resurse de 1,6 ori mai mari decat capacitatea planetei. Pana in anul 2030, va fi nevoie de doua planete pentru a sustine resursele necesare omenirii.

  • Doua treimi din toate fibrele utilizate in productia de imbracaminte sunt pe baza de bumbac. Acest lucru ar putea parea inofensiv, dar productia de bumbac pune o presiune imensa asupra mediului, necesitand mari cantitati de apa pentru a creste si a produce. Deja, zone uriase din tarile producatoare de bumbac din Asia si Africa se afla sub stres intens de apa si cu risc de seceta.