Multe persoane considera ca semintele de canepa sunt un super aliment. Semintele au un profil nutritiv bogat si ofera o serie de beneficii pentru sanatate. Aceste seminte mici, maro, sunt bogate in proteine, fibre si acizi grasi sanatosi, incluzand omega-3 si omega-6. Au efecte antioxidante si pot reduce simptomele numeroaselor afectiuni, imbunatatind sanatatea inimii, pielii si articulatiilor.

Beneficiile nutritive ale semintelor de canepa

  • Proteine

Semintele contin aproape la fel de multe proteine ​​ca soia. In fiecare 30 de grame (g) de seminte, sau aproximativ 3 linguri, exista 9,46 g de proteine. De retinut este ca aceste seminte sunt o sursa buna de proteine, ceea ce inseamna ca furnizeaza toti cei noua aminoacizi esentiali. Aminoacizii sunt elementele de baza pentru toate proteinele. 

Corpul nu poate produce noua dintre acesti acizi, asa ca o persoana trebuie sa-i absoarba prin dieta. Relativ putine alimente pe baza de plante sunt surse complete de proteine, insa semintele de canepa aduc si un plus valoros de nutrienti oricarei diete. Semintele de canepa sunt deosebit de bogate intr-un aminoacid numit arginina, care are beneficii pentru sanatatea inimii.

  • Grasimi nesaturate

Beneficiile pentru sanatate ale grasimilor polinesaturate, in special acizii grasi omega-3, sunt din ce in ce mai cunoscute. Semintele sunt o mare sursa de acizi grasi esentiali, cum ar fi acidul alfa-linolenic (ALA), sau omega-3. Organismul nu poate produce acizi grasi esentiali, iar corpul trebuie sa-i absoarba din dieta. Sunt cruciale pentru o sanatate pe termen lung.

  • Fibra

O mare parte din fibre dintr-o samanta de canepa se afla in invelisul exterior. Daca este posibil, este recomandat sa se cumpere seminte de canepa cu cojile intacte. Cu toate acestea, chiar si fara coji, semintele de canepa sunt o sursa buna de fibra.

  • Minerale si vitamine

Semintele contin o serie impresionanta de vitamine si minerale si sunt deosebit de bogate in vitamina E, magneziu, fosfor si potasiu. De asemenea, sunt o sursa buna de fier, zinc si vitamine B, inclusiv: niacina, riboflavina, tiamina, vitamina B6 si acid folic.