Biopsia tiroidiana este un test invaziv specializat. Aceasta forma de diagnostic este necesara in primul rand atunci cand este detectat un nodul tiroidian.

Testul presupune prelevarea unei sectiuni din nodulul tiroidian, care este apoi trimisa pentru analize de laborator. Metoda principala de examinare este biopsia prin punctie aspirativa cu ac fin (FNA).

Ce este o biopsie tiroidiana?

O biopsie tiroidiana este un test care analizeaza modificarile nodulare ale acestui organ. Efectuarea unei biopsii este intotdeauna precedata de alte proceduri de diagnostic, in primul rand palparea si ecografia glandei tiroide. Uneori, o modificare este detectata si in timpul tomografiei computerizate sau imagistica prin rezonanta magnetica.

Exista biopsie cu ac fin si biopsie cu ac grosier. Ambele metode implica luarea unei sectiuni a tesutului modificat cu un ac. Proba obtinuta in acest mod este supusa unui test de laborator. In acest fel, sunt detectate modificari neoplazice sau inflamatorii de alta natura.

Biopsie cu ac fin a glandei tiroide – indicatii

Biopsia cu ac fin a glandei tiroide (sau mai precis, biopsia prin punctie aspirativa cu ac fin (FNA) este cel mai adesea necesara atunci cand este detectat cel putin un nodul tiroidian.

Daca FNA este neconcludenta si exista o suspiciune de modificari ale glandei tiroide, medicul poate recomanda o biopsie cu ac de baza. Biopsia cu ac de baza a glandei tiroide este o metoda de diagnosticare auxiliara care este utilizata atunci cand biopsia prin aspiratie cu ac fin este insuficienta. Indicatia pentru o biopsie cu ac de baza este adesea folosita pentru a obtine o mostra de tesut mai mare.

Aceasta operatie se efectueaza sub supraveghere ecografica. Dureaza foarte putin (cateva secunde) si, in afara de o usoara senzatie de usturime, este complet nedureroasa. Durata nu trebuie sa depaseasca 15 minute. Dupa examinare, se recomanda apasarea locului de injectare cu tifon timp de cateva secunde. Dupa aceea, se pot relua activitatile zilnice normale.