Tratamentul endodontic este o terapie comuna in stomatologie. Endodontia sau tratamentul de canal sunt abordari practice pentru conservarea, intarirea si imbunatatirea interiorului dentar.
In practica, tratamentul de canal include metode terapeutice pentru a face fata procesului inflamator. Este o infectie a tesuturilor interne dentare. De obicei, acestea sunt fie fasciculul vascular – cunoscut in teorie si practica sub numele de pulpa dentara – sau tesuturile parodontale.
Scopul tratamentului de canal este de a conserva dintele grav deteriorat, adica de a evita extractia, precum si de a opri complet procesul inflamator, care, fara masuri oportune, se poate raspandi la dintii vecini si la alte zone ale cavitatii bucale.
O caracteristica specifica a tratamentului de canal este complexitatea sa in ceea ce priveste necesitatea unei precizii perfecte. De aceea, alegerea medicului dentist, mai ales intr-o astfel de situatie, este esentiala. Gradul ridicat de profesionalism si tehnica perfecta in timpul procedurii garanteaza tratarea cu succes a problemei atat la radacina, cat si impotriva procesului inflamator.
Este deosebit de important sa se evalueze daca dintele este promitator pentru restaurare fiabila si pe termen lung inainte de a incepe tratamentul de canal. In cazul dintilor deteriorati excesiv, este mai bine sa se recurga la extractie si plasarea implantului.
Cand este necesar un tratament de canal?
-
Cariile profunde, inclusiv lipsa unui tratament pentru o perioada lunga de timp. Ca urmare a unei astfel de inactiuni, pulpa devine inflamata.
-
In parodontita – spre deosebire de cazul de mai sus, aceasta este o distrugere totala a pulpei. Se ajunge aici in acelasi mod – timpul in care nu se iau masuri este relativ mai lung. Trecerea infectiei din canalele dintelui in os se numeste parodontita – inflamatie in jurul varfului radacinii.
-
Trauma severa poate duce, de asemenea, la o fractura a dintelui care afecteaza nervul. In aceste cazuri, se efectueaza de obicei tratamentul de canal. Dar, in multe cazuri, necesitatea acestui tratament apare la ceva timp dupa accidentare.
-
Cand are loc slefuirea unui dinte in vederea aplicarii coroanelor dentare, nervul este adesea afectat. De aici rezulta procesul de necrotizare a pulpei dentare, respectiv necesitatea tratamentului de canal. Vestea buna este ca acesta poate avea un succes complet, iar dintele inca poate „supravietui”.