Anosmia este pierderea partiala sau completa a simtului mirosului. Aceasta pierdere poate fi temporara sau permanenta. Iata ce o cauzeaza:

  • Conditiile obisnuite care irita mucoasa nazala, cum ar fi alergiile sau racelile, pot duce la anosmie temporara;
  • Afectiuni mai grave care afecteaza creierul sau nervii, cum ar fi tumorile cerebrale sau traumatismele craniene, pot provoca pierderea permanenta a mirosului;
  • Batranetea provoaca uneori si anosmie;
  • Noul coronavirus provoaca adesea anosmie.

Anosmia nu este de obicei grava, dar poate avea un efect puternic asupra calitatii vietii unei persoane. Este posibil ca persoanele cu anosmie sa nu poata gusta pe deplin mancarea si sa-si piarda interesul pentru a manca.

Acest lucru poate duce la pierderea in greutate sau la malnutritie. Anosmia poate duce, de asemenea, la depresie, deoarece o persoana incepe sa se simta inferioara sau pare sa rateze lucruri importante din viata.

Ce cauzeaza anosmia?

Anosmia este adesea cauzata de umflarea sau blocarea nasului, care impiedica mirosurile sa ajunga la varful nasului. Raceala este cea mai frecventa cauza a pierderii partiale si temporare a simtului mirosului. In aceste cazuri, anosmia va disparea de la sine.

Anosmia este si rezultatul infectiilor sinusurilor, racelii frecvente, fumatului, gripei, alergiilor, rinitelor non-alergice.

Pierderea mirosului poate aparea daca ceva blocheaza fizic trecerea aerului in nas. Acestea pot include tumori, polipi nazali, deformari osoase in interiorul nasului sau sept nazal.

Deteriorarea creierului sau a nervilor poate provoca, de asemenea, anosmie. Exista receptori in interiorul nasului care trimit informatii prin nervi catre creier. Anosmia poate aparea daca orice parte a acestei cai este deteriorata.

Exista multe afectiuni care pot provoca acest rau, inclusiv batranetea, boala Alzheimer, boala Huntington, problemele hormonale, tumorile cerebrale, tiroida inactiva, medicamentele pentru hipertensiune arteriala, schizofrenia, epilepsia, boala Parkinson, diabetul, expunerea la substante chimice.

In cazuri rare, oamenii se nasc fara simtul mirosului din cauza unei boli genetice. Aceasta se numeste anosmie congenitala. In prezent, nu este disponibil niciun tratament pentru persoanele cu anosmie congenitala.