Ceaiul Rooibos are un gust exotic, dar si multe beneficii pentru sanatate. Consumul de ceai rooibos poate proteja de multe boli, dar poate aduce si placere.

Consumat in Africa de Sud de secole, este astazi o bautura preferata de multi oameni din intreaga lume. Este parfumat si poate fi o alternativa decofeinizata la popularul ceai negru si verde.

Din fericire, gustul bun al ceaiului rooibos este combinat cu beneficiile sale asupra sanatatii umane. Antioxidantii continuti in ceaiul rooibos ajuta la prevenirea cancerului, a bolilor de inima si a accidentului vascular cerebral.

Ceaiul Rooibos este cunoscut si sub denumirea de „ceai rosu” sau „ceai de tufis rosu”. Planta din care se face ceaiul rooibos este un arbust si se numeste Aspalathus linearis. De obicei creste pe coasta de vest a Africii de Sud.

Ceaiul traditional rooibos este creat prin fermentarea frunzelor, iar in timpul acestui proces acestea capata o culoare maro-roscata. Exista si ceai verde rooibos, care nu este fermentat. Cu toate acestea, aceasta optiune este mai scumpa, iar ceaiul in sine are o aroma mai ierboasa decat versiunea traditionala rosie a ceaiului.

Beneficii pentru sanatate ale consumului de ceai rooibos:

  • Proprietati antiinflamatorii si antioxidante

Unul dintre principalele motive pentru aparitia unei probleme de sanatate este inflamatia generala din organism. Acest lucru, impreuna cu stresul oxidativ (radicalii liberi) poate provoca un numar mare de boli. Ceaiul Rooibos protejeaza celulele de radicalii liberi si reduce inflamatia.

  • Imbunatateste sanatatea inimii

Ceaiul Rooibos contine un tip de flavonoid care scade tensiunea arteriala si imbunatateste circulatia sangelui. De asemenea, poate scadea nivelul colesterolului rau.

  • Protejeaza impotriva diabetului

O serie de studii au aratat ca un consum de ceai rooibos poate reduce riscul de a dezvolta diabet.

  • Protejeaza impotriva cancerului

Quercetina – acesta este numele pigmentului vegetal care se gaseste in ceaiul rooibos, care este folosit pentru a trata multe boli. Medicamentele cu acest pigment sunt prescrise ca supliment in timpul tratamentului cancerului, deoarece inhiba cresterea tumorilor prin oprirea proceselor de mutatii celulare.

In plus, ceaiul rooibos ajuta organismul sa produca anticorpi care protejeaza impotriva cancerului, a reactiilor alergice si chiar a virusului SIDA.

  • Sprijina pierderea in greutate

Polifenolii sunt antioxidanti care ard grasimea abdominala si se gasesc in ceaiul rooibos. De aceea cei care doresc sa slabeasca pot include in meniu consumul de ceai rooibos, nu doar de ceai verde.