Fatetele dentare prezinta forma unor cochilii subtiri, care sunt atasate pe suprafata frontala a dintilor, cu scopul de imbunatatire al aspectului acestora. Acestea sunt adesea realizate din portelan sau din materiale compozite de rasina si sunt lipite permanent de dinti.

Fatetele pot fi folosite pentru a trata o serie de probleme cosmetice diferite, inclusiv dinti ciobiti, sparti, decolorati sau mai mici decat media.

Unii oameni pot primi doar o singura fateta in cazul unui dinte spart sau ciobit, dar multi primesc intre sase si opt fatete pentru a crea un zambet uniform si simetric.

Care sunt avantajele aduse de fixarea unor fatete dentare?

Fatetele dentare sunt cel mai adesea realizate din portelan sau rasina compozita si necesita o pregatire intensa. Dar exista si fatete “fara pregatire prealabila”, care se aplica printr-un proces diferit.

Aplicarea fatetelor dentare traditionale implica, de obicei, slefuirea structurii dentare, uneori indepartand o parte din dinte – chiar si dincolo de smalt. Acest lucru permite o plasare adecvata, dar este, de asemenea, o procedura ireversibila care poate fi dureroasa si care necesita adesea un anestezic local.

Pe de alta parte, fatetele fara preparare pot necesita o anumita pregatire sau modificare a dintilor, dar aceste modificari sunt minime.

Cel mai mare beneficiu al fatetelor este imbunatatirea aspectului dintilor, oferindu-le pacientilor un zambet mai stralucitor si uniform. Fatetele dentare sunt adesea folosite pentru a trata urmatoarele aparitii cosmetice:

  • dinti sparti sau ciobiti;
  • decolorare severa sau coloratie neuniforma care nu poate fi reparata prin albire;
  • spatii intre dinti;
  • dinti mai mici decat media;
  • dinti ascutiti sau cu forme neobisnuite.

Fatetele pot dura mai mult de un deceniu, ceea ce le face o investitie semipermanenta si in urma rezultatelor, satisfacatoare.

Costul fatetelor depinde de numerosi factori, cum ar fi tipul de material din care acestea sunt confectionate, experienta dentistului cu care se colaboreaza si planul de lucru, stabilit in urma consultatiei.

O astfel de interventie poate duce la costuri semnificativ mai scazute, daca este realizata de studenti la stomatologie, care sunt supravegheati de stomatologi din cadrul facultatii. Oricare ar fi optiunea, aceasta ramane una dintre cele mai costisitoare operatiuni, ce ia loc in cabinetele de specialitate.