Intoleranta la gluten este o boala cronica caracterizata prin absorbtia slaba a nutrientilor cauzata de deteriorarea mucoasei intestinului subtire. Daca se pune insa, un diagnostic corect, se pot evita multe simptome si complicatii.

Boala celiaca sau intoleranta la gluten consta in hipersensibilitate cronica la o proteina care se gaseste in anumite alimente, cum ar fi cerealele. Se estimeaza ca are o prevalenta de 1% din populatie si este mai frecventa la femei decat la barbati.

Aceasta intoleranta la gluten apare la persoanele care au gene predispuse la aceasta boala. Se caracterizeaza printr-o reactie inflamatorie, de origine imuna, in mucoasa intestinului subtire. Prin urmare, este afectata absorbtia de macro si micronutrienti. Aceasta este o boala autoimuna cronica – inseamna ca sistemul imunitar in sine ataca celulele ca mijloc de protectie.

Care sunt cauzele intolerantei?

Nu exista o singura cauza responsabila pentru dezvoltarea intolerantei la gluten. Este o combinatie de factori care face posibila intoleranta.

De exemplu, o predispozitie genetica, anumite anomalii structurale ale intestinului subtire, precum si o dieta cu gluten sunt factori predispozanti pentru dezvoltarea intolerantei la gluten. Din aceste motive, se poate spune ca este o boala intestinala care apare la persoanele sensibile genetic. Acesti oameni au de fapt o intoleranta la digerarea unei proteine ​​care se gaseste in gluten, gliadina.

Cand persoanele mananca gluten, intestinele lor subtiri reactioneaza. Prin urmare, au dificultati in absorbtia nutrientilor necesari din alimente.

Simptome de intoleranta la gluten

Daca o persoana cu intoleranta la gluten ingereaza un aliment care il contine, corpul sau va crea o reactie autoimuna care va duce la inflamatie si deteriorarea mucoasei intestinului subtire. Iata care sunt cele mai frecvente simptome:

  • Greata;
  • Varsaturi;
  • Diaree;
  • Greutate mica;
  • Probleme de crestere.

La adulti, majoritatea cazurilor prezinta simptome mai subtile, cum ar fi diaree usoara, scadere in greutate, anemie sau, in 10% din cazuri, tendinta la constipatie. Diagnosticul de intoleranta la gluten nu este simplu. Intr-adevar, pana nu cu mult timp in urma, a fost diagnosticat doar daca au existat simptome clinice clare.

Aceasta boala prezinta, de asemenea, o mare varietate de simptome care pot fi atribuite altor boli. In prezent sunt efectuate si examene clinice de diagnostic, cum ar fi teste de sange, inclusiv markeri serologici ai bolii celiace.