Principala diferenta dintre laptele integral si laptele degresat este faptul ca varianta degresata, asa cum sugereaza denumirea sa, contine mai putina grasime. Astfel, laptele degresat are mai putine calorii decat cel integral.

Una dintre primele masuri adoptate de persoanele care vor sa-si imbunatateasca dieta pentru a slabi este sa inlocuiasca laptele integral cu varianta sa degresata. Logica din spatele acestei decizii este faptul ca reducerea aportului de calorii determina pierderea in greutate.

Multi opteaza pentru laptele degresat pur si simplu pentru ca le place gustul. In opinia acestor persoane, laptele integral are un gust mult prea intens. Excluderea grasimii laptelui din dieta poate insemna si excluderea vitaminelor A, D si E, care sunt solubile in grasime. Insa majoritatea tipurilor de lapte sunt fortificate cu tot felul de vitamine si minerale.

Indiferent de motive, este important ca oamenii sa cunoasca beneficiile alimentelor pe care le includ in dieta lor zilnica.

Care este mai hranitor – laptele integral sau cel degresat?

Asa cum s-a mentionat anterior, principala diferenta dintre aceste doua tipuri de lapte este reprezentata de continutul lor de grasimi si de impactul acestuia asupra valorii calorice si gustului.

In urma eliminarii grasimii din componenta sa, laptele degresat pierde vitaminele solubile in grasimi specifice acestui aliment. Procesul de degresare determina pierderea vitaminei A si a vitaminei D (calciferolul), precum si a unui proportii mici de vitamina E (tocoferolul).

Conform afirmatiilor unor specialisti, pierderea vitaminelor mentionate reduce abilitatea organismului de a absorbi calciul. Sistemul digestiv poate absorbi acest nutrient mai usor in prezenta grasimii si a vitaminelor laptelui.

In prezent, laptele degresat procesat nu are un continut de vitamine si de calciu foarte diferit fata de cel integral. Acest produs este fortificat cu vitaminele A, D si E, dar asta nu inseamna ca organismul le poate absorbi la fel de usor.

Desi nu sunt neaparat sintetice, aceste vitamine adaugate nu provin din grasimea laptelui. Asadar, atat laptele integral, cat si cel degresat sunt aproximativ egale din punct de vedere al continutului de vitamine si minerale, dar cel de-al doilea are mai putine calorii.