Odata cu inaintarea in varsta, oamenii incep sa se confrunte cu numeroase si variate probleme de sanatate, iar una dintre cele mai des intalnite, dar careia nu i se acorda importanta adecvata se numeste malnutritie . De exemplu, in Franta, aproximativ 60% dintre persoanele in varsta de astazi au o problema cu aportul nutritional.

Aceasta reprezinta o problema majora, intrucat acest dezechilibru intre aportul nutritional si nevoile organismului poate genera si alte patologii, dar si infectii, slabiciune musculara si chiar o pierdere a autonomiei.

Care sunt cauzele care duc la instalarea malnutritiei la batrani?

Inca de la inceput trebuie mentionat ca exista o serie de cauze naturale si unele induse, care pot duce la aparitia malnutritiei la majoritatea varstnicilor. Daca unele dintre cele mai comune si cunoscute cauze ale malnutritiei sunt dieta saraca in nutrienti, o absorbtie intestinala slaba si probleme digestive cauzate de avansarea in varsta, acestea pot fi chiar si mai complicate decat atat.

 

Printre cauzele naturale sau fizice care pot duce la aparitia malnutritiei la batrani se afla urmatoarele:

  • reducerea simturilor, precum gustul si mirosul – odata cu inaintarea in varsta, capacitatea de a simti gustul si mirosul se reduce. Cum acestea au un rol important in ceea ce priveste hranirea si interesul pentru mancare al persoanelor afectate va scadea;
  • problemele de masticatie si inghitire sunt un alt factor care ii poate impiedica pe batrani sa se hraneasca asa cum trebuie;
  • unele afectiuni cronice, precum accidentul vascular cerebral sau dementa;
  • spitalizarea recenta sau unele medicamente, care pot scadea apetitul persoanelor in varsta.

 

De asemenea, exista si o serie de cauze sociale si psihologice care ii pot afecta pe batrani, ducand pana la instalarea malnutritiei. Dintre acestea trebuie mentionate depresia, care afecteaza un procent tot mai mare de persoane in varsta, de peste 65 de ani, veniturile limitate, cauzate de pensiile mici din care trebuie acoperite toate cheltuielile lunare si cu medicamente, precum si dietele restrictive sau reducerea contactelor sociale.

De aceea, o supraveghere a persoanelor care se afla in aceasta categorie de risc este foarte importanta, pentru a preveni instalarea unor astfel de probleme de nutritie.