In cazul durerilor de spate, multe persoane apeleaza la osteopatie, uneori fara sa stie ca aceasta terapie alternativa poate ameliora si multe alte afectiuni, cum ar fi cele intestinale (constipatie, balonare), de fertilitate sau afectiuni ale pielii precum psoriazisul. Astfel ca osteopatia nu trateaza doar durerile de spate, ci si tulburari circulatorii, constipatie, astm.
Ce este osteopatia?
Osteopatia este o terapie manuala bazata pe manipularea osoasa sau musculara. Aceasta tehnica a aparut in secolul al XIX-lea in Statele Unite. Fondatorul acestuia, Dr. Andrew Taylor Still, a plecat de la principiul ca bunastarea corpului uman este legata de buna functionare a sistemului sau musculo-scheletic (schelet, articulatii, muschi, tendoane, nervi).
Intr-adevar, toate partile corpului fiind interconectate prin tesuturile organice care il compun, corpul constituie o unitate functionala inseparabila. De indata ce o structura a corpului prezinta o perturbare in functionarea sa, aceasta afecteaza functionarea structurilor situate la distanta prin aceste corelatii tisulare.
Osteopatia este o practica exclusiv manuala care indeparteaza in special blocajele articulatiilor din organism pentru a-i permite sa functioneze mai bine. Aceasta actioneaza prin intermediul sistemului musculo-scheletic asupra principalelor organe ale corpului uman folosind tehnici de presiune, intindere sau rasucire.
Cele mai bune rezultate se obtin asupra asa-numitelor probleme „functionale”, adica dureri pentru care nu se gaseste cauza, dar care interfereaza uneori cu viata de zi cu zi pentru o perioada foarte lunga de timp: dureri vertebrale, costale si articulare, tendinite, dureri musculare si traumatisme, dureri de cap, migrene si ameteli.
Pentru ce afectiuni se recomanda osetopatia?
Menita sa restabileasca mobilitatea diferitelor structuri ale corpului pentru a restabili o functionare echilibrata, osteopatia poate actiona la nivelul vertebrelor, craniului si muschilor. Toate sistemele fiind interdependente, blocarea unui organ poate avea impact asupra diferitelor parti ale corpului. De asemenea, poate alunga efectele stresului, inclusiv stresul post-traumatic.
Modul de actiune sistemic si multifactorial al osteopatiei impune practicarea tehnicilor viscerale si schimbarea stilului de viata, in special prin adoptarea unei alimentatii sanatoase. In caz contrar, efectele sale se limiteaza la ameliorarea simptomelor care nu pot oferi o usurare pe termen lung, fiind deci temporare.