Femeile pot avea semne timpurii de sarcina la scurt timp dupa ce ovulul este implantat in perete – intre 8 si 14 zile dupa ovulatie. Pana la 8 saptamani de sarcina, 90% dintre femei vor avea simptome de sarcina.

Sarcina timpurie si simptomele premenstruale sunt adesea similare si vagi, lasand multe femei sa ghiceasca daca sunt sau nu insarcinate. Nu toate femeile vor prezenta simptome tipice de sarcina. Daca se suspecteaza sarcina, este important sa se mearga la medic pentru confirmarea sau infirmarea sarcinii.

Semne timpurii ale sarcinii

Lipsa menstruatiei este primul semn al sarcinii. Pot exista insa cantitati mici de sangerare. Sangerarea prin implantare se poate intampla in jurul datei obisnuite a menstruatiei. Implantarea implica de obicei pete usoare, dureaza mai putin de o zi si vine mai repede decat perioada menstrei.

Pofte si aversiuni alimentare

Poftele alimentare si aversiunile sunt frecvente la inceputul sarcinii dar si pe durata acesteia.  Nu exista dovezi ca poftele se refera la lipsa unui anumit nutrient sau ca aversiunile la anumite alimente fac parte dintr-un mecanism instinctiv care declanseaza anumite raspunsuri.

Este important atat pentru sanatatea femeii gravide, cat si a fatului sa se asigure un aport adecvat de calorii din alimentele bogate in nutrienti. Atat mama, cat si copilul au nevoie de un aport bun de substante nutritive, in special proteine ​​si acid folic.

Starea de spirit se schimba

Modificarile bruste ale dispozitiei ar putea fi legate de modificarile hormonale, oboseala si stresul la inceputul sarcinii. Este normal ca o gravida sa simta o sensibilitate emotionala crescuta si fluctuatii bruste ale dispozitiei.

Daca schimbarile de dispozitie interfereaza cu viata si relatiile de zi cu zi, trebuie cautat ajutor profesional. Sarcina poate agrava conditiile preexistente, cum ar fi depresia, anxietatea si alte conditii psihologice nediagnosticate.

Ameteala usoara

Ameteala in timpul sarcinii poate rezulta din modificari ale volumului si presiunii sangelui, modificari ale echilibrului datorate schimbarilor de greutate si alti factori, cum ar fi anemia cu deficit de fier.

Ameteala usoara poate aparea la schimbarea rapida a pozitiilor. O anumita senzatie de ameteala este normala, ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare numai daca acest simptom persista dupa intinderea in pat a gravidei.