Se spune ca Betleem este orasul natal al lui Iisus Hristos, prin urmare, sarbatorirea Craciunului in Betleem este un adevarat sacrament – solemn, plin de farmec si primitor pentru toti cei care doresc sa sarbatoreasca Craciunul in cel mai binecuvantat oras.

Betleem este un orasel din Palestina, situat pe malul de vest al raului Iordan, la aproximativ 10 km de tinuturile sacre ale Ierusalimului, la 60 km de Tel Aviv si la aproximativ 70 km de Marea Mediterana.

Si desi astazi majoritatea populatiei orasului este musulmana, pe masura ce sarbatoarea de Craciun se apropie, reprezentantii celor 3 ramuri ale religiei crestine ( Ortodoxia, Catolicismul si Protestantismul ) din oras devin tot mai multi – pentru ca sarbatorirea Craciunului la Betleem este o traditie de lunga durata, care abunda in sarbatori fastuoase si procesiuni de parada, la care participa zeci de mii de pelerini, turisti si clerici din intreaga lume.

Insa fiecare dintre comunitatile crestine care traiesc in oras sarbatoreste Craciunul la o data diferita – catolicii pe 25 decembrie, grecii, sirienii si alte natiuni – pe 6 ianuarie si crestinii armeni – pe 25 ianuarie.

Cu cateva zile inainte de Ajunul Craciunului ( 24 decembrie ) tot orasul este impodobit cu steaguri si decoratiuni festive, strazile sunt scaldate in luminite colorate de Craciun, se deschide un targ si se joaca piese de Craciun in aer liber. Pe usa fiecarei case crestine este pictata o cruce, pe fereastra sau la un loc de cinste din sufragerie este amenajata o scena de Craciun, iar o stea uriasa straluceste in piata orasului.

Ciudat sau nu, Betleem este un oras foarte prosper. Turismul este principala sa sursa de venit, asa ca cei care il viziteaza pot fi siguri de facilitatile si varietatea care ii asteapta acolo. Exista peste 30 de hoteluri in oras, iar cel mai vechi ( din 1910 ) este si cel mai popular – „Palatul Jazir”. Principala atractie este Bazilica Nasterii Domnului, veche ctitorie bizantina situata deasupra pesterii in care S-a nascut Mantuitorul.