Ecografia este, de fapt, o scanare cu ultrasunete, care utilizeaza unde sonore de inalta frecventa pentru a crea imagini ale interiorului corpului. Aceasta este forma de investigatie care este recomandata in timpul sarcinii, astfel incat viitoarele mamici sa se asigure ca micutul lor este complet sanatos si ca sarcina decurge in parametri optimi.

Orice cabinet de obstetrica si ginecologie trebuie sa fie dotat cu un aparat ecograf performant, astfel incat pacientii sa aiba ocazia de a beneficia de rezultate precise. Cu alte cuvinte, ecografiile sunt folosite pentru a evalua dezvoltarea fatului, dar si pentru a detecta probleme la nivelul ficatului, inimii, rinichilor sau abdomenului.

3 tipuri de investigatii pe care aparatul ecograf le poate realiza in prezent

  1. Ecografie abdominala

In cazul in care un pacient se confrunta cu anumite dureri de stomac pentru care nu gaseste o explicatie plauzibila, medicul poate sa solicite o ecografie abdominala, prin intermediul careia poate sa vizualizeze atat structurile care sunt pozitionate in regiunea respectiva, cat si organele. Astfel de ecografii se realizeaza pentru examinarea splinei, ficatului, rinichilor, vezicii biliare si a vezicii urinare. Prin intermediul sau se poate realiza si o monitorizare a bebelusului, situatie in care este nevoie de un monitor fetal, a carei functionare este asemanatoare cu aparatul ecograf.

  1. Ecografia transvaginala

Ecografia transvaginala este o procedura simpla si sigura, utilizata de medicii ginecologi pentru a verifica si monitoriza organele reproductive. Procedura se realizeaza prin introducerea transductorului in interiorul vaginului, astfel incat medicul sa vada daca uterul, colul uterin, ovarele si trompele uterine sunt in regula. Med-Tehnica.ro pune la dispozitia tuturor cabinetelor medicale si spitalelor astfel de aparatura de o performanta ridicata.

Aparat ecograf | monitor fetal | Med-Tehnica.ro

Aparat ecograf

  1. Ecografie tiroidiana

Ecografia tiroidiana verifica glanda tiroida, dar si structurile aflate in vecinatate. Aceasta glanda este responsabila de producerea hormonului tiroidian, care contribuie semnificativ la reglarea ritmului cardiac. Procedura nu este dureroasa si se realizeaza in zona gatului.

In concluzie, aparatul ecograf este util pentru verificarea starii de sanatate a multor organe din corp, dar si pentru depistarea din timp a unor problemelor de sanatate, pentru care medicul poate sa ofere tratamentul potrivit.