Ferestrele sunt elemente esentiale pentru structura casei. De asemenea, acestea pot actiona ca element decorativ pe o fatada de perete, dar cel mai important lucru este ca ferestrele garanteaza confortul termic al locuintei.

Prin urmare, este nevoie de ferestre care sa fie atat izolatoare, cat si placute din punct de vedere estetic. Alegerea acestei deschideri nu trebuie luata cu usurinta.

Standarde de constructie pentru ferestre

Caracteristicile unei ferestre trebuie sa respecte anumite standarde. Acestea sunt montate pentru a asigura confortul termic al casei. Uneori, aceste reguli au ca scop conservarea arhitecturii unui oras.

  • Standarde pentru izolatie termica

Fie ca este vorba de o constructie noua sau de o renovare energetica, exista standarde termice care trebuie respectate pentru o fereastra. Pentru a fi siguri de performantele termice ale unei ferestre, se recomanda sa se aleaga modele care au obtinut o certificare. Respectarea acestor standarde garanteaza economii de energie si confort termic.

In ceea ce priveste izolarea fonica, respectarea standardului este mai necesara pentru o casa situata pe o strada intens circulata.

  • Standarde de geamuri

Ferestrele cu un singur geam nu mai corespund standardelor, geamurile duble reprezinta minimul pe care ar trebui sa il indeplineasca ferestrele unei case. Se recomanda chiar instalarea de ferestre cu geamuri triple in cladirile noi. Este mai degraba o chestiune de confort si performanta decat de estetica.

Materiale pentru ferestre la moda

Atunci cand se aleg ferestrele pentru casa, trebuie sa se tina cont si de tendintele actuale. Prin urmare, materialele folosite pentru realizarea ferestrelor si chiar modul de deschidere al acestora sunt aspecte care ar trebui luate in calcul.

In ceea ce priveste materialele, pot fi alese ferestre din PVC – accesibile si robuste, foarte versatile – din lemn – un materiale atemporal si elegant – sau din aluminiu, unul dintre materialele preferate din industria constructiilor.

Modul in care se deschid ferestrele poate fi si el important in designul constructiei, motiv pentru care exista posibilitatea de a se aleg dintre urmatoarele variante: ferestre glisante, potrivite spatiilor mici, ferestrele basculante si rotitoare, fiind preferate, de obicei, la bucatarie, baie sau la birouri, fereastra batanta este cea clasica, dar care se mentine in preferintele oamenilor.