Achizitionarea calculatoarelor de birou gata pregatite, direct din cutie, nu este singura optiune pe care oamenii o au la dispozitie. Ideal este ca utilizatorii sa ia in considerare avantajele asamblarii propriului calculator, intrucat efortul o sa fie rasplatit cu investitii pe termen lung.

Se va economisi o suma de bani

Configurarea propriului computer este adesea mai ieftina decat cumpararea unuia gata facut, deoarece utilizatorii se pot concentra pe functiile de care au nevoie si le pot lasa deoparte pe cele mai putin importante. Producatorii si comerciantii de calculatoare includ in pretul unui computer final costurile de asamblare, de asistenta si alte cheltuieli generale.

Cei care isi construiesc propriul calculator, trebuie sa plateasca doar costul componentelor, deoarece se vor ocupa de restul amanuntelor pe cont propriu. In loc sa cumpere calculatorul pe care si-l doresc, cei interesati pot achizitiona separat componentele din cadrul lui si il pot asambla dupa aceea. Suma economisita va depinde de tipul de componente si de magazinul din care au fost achizitionate.

Pot fi invatate lucruri necunoscute anterior

Petrecerea timpului petrecut la asamblare are avantajul suplimentar de a le oferi oamenilor o perspectiva excelenta asupra functionarii interne a unui calculator; cand vor termina, vor cunoaste scopul fiecarei componente interne si modul in care toate se potrivesc impreuna prin intermediul placii de baza. Daca ceva nu merge bine cu acest calculator, cel care l-a asamblat va avea resursele necesare pentru a diagnostica problema.

Componentele vor putea fi inlocuite pe masura ce apar altele mai performante

Un alt avantaj al construirii propriului calculator este ca utilizatorii pot face loc pentru upgrade-uri viitoare. Nu numai ca vor putea planifica din timp si vor cumpara o placa de baza ce permite extinderea, dar vor fi mult mai informati atunci cand vine vorba de cumpararea unor componente mai bune si mai puternice la momentul potrivit.

Fie ca este vorba de cumpararea unei placi de baza capabile sa ruleze cea mai recenta linie de procesoare sau de achizitionarea unei surse de alimentare cu o capacitate de rezerva, construirea propriului calculator inseamna ca dispozitivul o sa fie gata mereu pentru o actualizare.