Atunci cand vine vorba despre o biblioteca de facultate, imaginea care vine in minte este o incapere foarte mare, plina cu carti, cu o iluminare neon proasta si covoare. Nimic de-a face, asadar, cu lucrarile celor mai mari arhitecti ai acestei lumi.

 

Exista insa multe astfel de biblioteci care au elemente de design impresionante, cum ar fi tavane originale Tudor din secolul al XV-lea sau balcoane din fonta, care fac pe oricine sa isi doreasca sa zaboveasca mai mult printre rafturile cu carti. Unele universitati dedica foarte multe resurse pentru a face bibliotecile lor atractive pentru studenti.

 

  • Universitatea din Dublin

Vechea biblioteca de la Trinity College, Universitatea din Dublin este nu numai cea mai mare biblioteca din tara, ci si una dintre cele mai bune. Celebra sa camera lunga de 65 de metri a fost construita la inceputul secolului al VIII-lea si gazduieste o colectie de peste 200.000 de carti antice.

 

  • Universitatea Yale

Biblioteca Beinecke de Carti Rare si Manuscrise este situata la Universitatea Yale. Deschisa in 1963, aceasta a fost construita de arhitectul Gordon Bunshaft, cu finantare de la trei fosti studenti Yale, Edwin J. Beinecke, Frederick W. Beinecke si Walter Beinecke.

Aceasta cladire nu are ferestre. Peretii sai sunt din placi de marmura, care lasa sa intre o lumina slaba pentru a pastra lucrarile. Este poate singura biblioteca care ramane in mod intentionat in intuneric – de dragul cartilor, desigur.

 

  • Universitatea din Uppsala

La prima vedere, Carolina Rediviva arata ca un vechi conac englezesc. Totusi, aceasta cladire, finalizata in 1841, gazduieste biblioteca Universitatii din Uppsala, cea mai veche din Suedia. Numele Carolina Rediviva este un omagiu adus Academiei Carolina, care a servit drept biblioteca universitara pentru o mare parte a secolului al XVIII-lea.

 

  • Universitatea din Coimbra

Biblioteca Joanina a Universitatii din Coimbra, Portugalia, este, fara indoiala, una dintre cele mai frumoase din lume. La fel ca multe alte biblioteci istorice, aceasta poarta numele fondatorului sau, regele Ioan al V-lea al Portugaliei, care a contribuit la construirea sa in 1717, la apogeul Epocii Luminilor. Particularitatea acestui monument clasificat ca patrimoniu national? Coloniile de lilieci care ii populeaza tavanele si protejeaza aproximativ 70.000 de lucrari antice de insecte.