Diabetul este o afectiune care afecteaza capacitatea organismului de a procesa glucoza din sange, cunoscuta si sub denumirea de zahar din sange.
Fara un control continuu si atent, diabetul poate duce la acumularea de zaharuri in sange, ceea ce poate creste riscul de complicatii periculoase, inclusiv accident vascular cerebral si boli de inima.
Pot aparea diferite tipuri de diabet, iar gestionarea starii depinde de tip. Nu toate formele de diabet provin din faptul ca o persoana este supraponderala sau are un stil de viata inactiv. De fapt, unele sunt prezente inca din copilarie.
Se pot dezvolta 3 tipuri majore de diabet: tipul 1, tipul 2 si diabetul gestational
- Diabetul de tip I
De asemenea, cunoscut sub numele de diabet juvenil, acest tip apare atunci cand organismul nu reuseste sa produca insulina. Persoanele cu diabet de tip I sunt dependente de insulina, ceea ce inseamna ca trebuie sa ia insulina artificiala zilnic pentru a ramane in viata.
- Diabetul de tip 2
Diabetul de tip 2 afecteaza modul in care organismul foloseste insulina. In timp ce organismul produce inca insulina, spre deosebire de tipul I, celulele din corp nu raspund la aceasta la fel de eficient ca odinioara. Acesta este cel mai frecvent tip de diabet.
- Diabetul gestational
Acest tip apare la femei in timpul sarcinii, cand corpul poate deveni mai putin sensibil la insulina. Diabetul gestational nu apare la toate femeile si de obicei se rezolva dupa nastere. Tipurile mai putin frecvente de diabet includ diabetul monogen si diabetul legat de fibroza chistica.
- Cum se dezvolta problemele de insulina
Medicii nu cunosc cauzele exacte ale diabetului de tip I. Diabetul de tip 2, cunoscut si sub numele de rezistenta la insulina, are cauze mai clare.
Insulina permite glucozei din alimentatia unei persoane sa acceseze celulele din corpul sau pentru a furniza energie. Rezistenta la insulina este de obicei rezultatul urmatorului ciclu:
Corpul incearca sa produca insulina suplimentara pentru a procesa excesul de glucoza din sange. Pancreasul nu poate tine pasul cu cerintele crescute, iar excesul de zahar din sange incepe sa circule in sange, provocand daune.
In timp, insulina devine mai putin eficienta la introducerea glucozei in celule, iar nivelul zaharului din sange continua sa creasca.
In cazul diabetului de tip 2, rezistenta la insulina are loc treptat. Acesta este motivul pentru care medicii recomanda adesea modificari ale stilului de viata in incercarea de a incetini sau inversa acest ciclu.