Depresia in timpul sarcinii este o boala care afecteaza gandirea, actiunile si sentimentele gravidei. Aproximativ 6% dintre femei vor experimenta depresie la un moment dat in viata lor. Acest numar creste la aproximativ 10% (unul din zece) la femeile gravide.

Femeile sunt mai vulnerabile la depresie in timpul sarcinii si in saptamanile si lunile de dupa nastere. In timpul sarcinii, modificarile hormonale pot provoca depresie si anxietate. Uneori femeile nu isi dau seama ca sunt deprimate. Se poate crede ca au simptome de sarcina.  Vestea buna este ca depresia poate fi tratata.

Cum afecteaza depresia femeile gravide?

Depresia in timpul sarcinii poate duce, de asemenea, la:

  • avort spontan;
  • nastere prematura;
  • nasterea unui copil mic (greutate redusa la nastere).

Daca depresia nu este tratata in timpul sarcinii, aceasta poate duce la depresie postpartum. Depresia postpartum este o boala grava care poate dura cateva luni dupa nastere. Poate interfera cu legatura pe care o mama o are cu bebelusul ei.

Care este diferenta dintre „baby blues” (sindromul din a 3 a zi) si depresia postpartum?

Sindromul din a 3 a zi este o forma usoara de depresie postpartum pe care o experimenteaza multe mame.  De obicei, incepe la 1 pana la 3 zile dupa nastere si poate dura de la 10 zile la cateva saptamani.

Cand au acest sindrom, multe femei au schimbari de dispozitie: sunt fericite intr-un moment si plang in urmatorul. Se pot simti anxioase, confuze sau pot avea dificultati in a manca sau a dormi. Pana la 80% dintre proaspetele mame sufera de aceasta. Sindromul de a 3 a zi este foarte frecvent si dispare singur.

Aproximativ 13% dintre noile mame sufera de depresie postpartum, care este mai severa si dureaza mai mult. Sunt mai vulnerabile la aceasta cele care au antecedente familiale de depresie sau au avut vreodata depresie.

Printre simptome se numara:

  • senzatia ca nu pot avea grija de copil;
  • anxietate extrema sau atacuri de panica;
  • dificultati in luarea deciziilor;
  • un sentiment de mare tristete;
  • disperarea;
  • impresia ca a pierdut controlul.

Nimeni nu cunoaste cauza exacta a depresiei postpartum. Daca exista aceste simptome, este important sa se solicite ajutor imediat. Depresia postpartum trebuie tratata.