Astazi ne petrecem tot mai mult timp in fata calculatorului, si afectati in mod direct sunt ochii nostri. Dar cine acorda cu adevarat atentie ochilor? Ochii nostri sunt conceputi, mai degraba pentru a vedea departe decat aproape, iar faptul ca sunt atat de expusi micilor ecrane, ii solicita si mai mult. Dupa o perioada petrecuta in fata calculatorului, ochii nostri pot incepe sa ne intepe, sa avem arsuri, semne ale scaderii hidratarii corneei. Pot aparea, de asemenea, senzatii de greutate asupra globului ocular sau chiar dureri de cap.

calculatoare second hand

Iata cateva sfaturi pentru a asigura o protectie eficienta:

 1. La fiecare 15 minute, inchideti pleoapele lent si complet si apoi redeschideti-le usor. Faceti acest lucru de cel putin 10 ori pentru a spori hidratarea corneei.
 2. Inchideti ochii si amintiti-va ceea ce tocmai ati vazut pe ecranul computerului sau vizualizati ceva frumos. In acest fel veti stimula memoria vizuala.
 3. Dupa fiecare ora petrecuta in fata calculatorului, asezati palmele la ochi astfel incat sa fie intuneric profund. Deschideti ochii si lasati-i sa se relaxeze in intuneric.
 4. Spalati-va ochii cu apa rece sau utilizati un spray revitalizant pentru ochi.
 5. Priviti pe fereastra un obiect departat pentru a usura tensiunea acumulata privind timp indelungat un obiect apropiat.
 6. Clipiti regulat pentru a evita fixarea ochilor si pentru a-i hidrata corespunzator.
 7. Respirati lung astfel incat sa simtiti aerul din torace spre abdomen, impingand aerul ajunge la ochi, fapt care le da o stare de confort.
 8. Relaxati muschii gatului care retin o mare parte a tensiunilor corpului.
 9. Beti apa pentru hidratare corespunzatoare
 10. Schimbati frecvent pozitia pentru o mai mare eficienta. Cand ramaneti nemiscat, va intrerupeti circulatia corpului, ceea ce va diminua atentia si performantele.
 11. Reglati contrastul de lumina al ecranului. Setarea corecta a luminozitatii va varia in functie de iluminarea camerei si va fi prietenoasa cu ochii.

Fie ca achizitionati calculatoare sh sau noi, verificati intotdeauna daca are ecran de protectie pentru ochi. Este un aspect prea important ca sa fie trecut cu vederea! Este posibil ca unele calculatoare second hand sa nu aiba aceasta functie, insa majoritatea indeplinesc toate criteriile de sanatate pentru utilizatori. Pe site-ul www.it-sh.ro puteti gasi o gama variata de modele adaptate preferintelor si bugetului fiecaruia.