Gata de imperechere in orice perioada a anului, reproducerea la iepuri se deruleaza cu o viteza extrem de mare.

Maturitatea sexuala si ciclul la iepuri

La iepuri, masculul atinge maturitatea sexuala la 6 luni, iar femela la 4 sau 5 luni. Cu toate acestea, se recomanda sa se mai astepte cateva saptamani inainte de reproducere, astfel incat sa aiba varsta de cel putin 7 sau 8 luni. Masculii sunt fertili pana la aproximativ 6 ani si femelele pana la 4 ani.

Nu exista nicio sezonalitate definita in ceea ce priveste reproducerea la iepuri, deoarece acestia se pot reproduce in orice moment al anului. Prin urmare, femela nu are pierderi de sange, precum o catea in timpul caldurii, de exemplu.

Asadar, crescatorul poate alege momentul pe care il considera cel mai oportun pentru ca masculul si femela sa coexiste. Daca femela nu este pregatita sa accepte imperecherea, este recomandat sa se separe de mascul pentru a evita luptele.

Imperecherea si gestatia la iepuri

Imperecherea la iepuri este rapida, deoarece dureaza doar cateva secunde. Acestia sunt gata sa copuleze in orice moment sau aproape. Femela, asa cum s-a mentionat anterior, nu experimenteaza perioade de caldura. Cu toate acestea, este deosebit de agitata in perioadele de fertilitate maxima – mai accentuate primavara – si care dureaza in medie aproximativ 15 zile, in timp ce perioadele de „odihna” sunt mult mai scurte. La mascul, apetitul sexual este aproape permanent.

In ceea ce priveste gestatia, aceasta dureaza cel putin 28 de zile, dar poate dura pana la 33 sau 34 de zile. In functie de rasa, o femela poate avea intre 2 si 10 pui si, in medie, 2 nasteri pe an. Este posibil un numar mai mare de nasteri pe o perioada de 12 luni, dar nu este de dorit.

Nasterea la iepuri

Se separa masculul de femela in timpul gestatiei. Cu cateva zile inainte de nasterea puiului, femela pregateste un cuib foarte confortabil, alcatuit dintr-un strat bun de par pe care viitoarea mama il rupe de la nivelul burtii.

Foarte des la rasaritul zilei are loc nasterea. Dureaza intre 60 si 90 de minute. Daca expulzarea puilor nu are loc in aceasta perioada de timp, este necesar sa se aduca un medic veterinar, deoarece supravietuirea tinerilor iepuri este compromisa.