Durerile toracice pot avea mai multe cauze si nu sunt doar rezultatul unei probleme cardiace. Cum recunosti durerea toracica cauzata de anxietate si cum reactionezi?

Care sunt simptomele anxietatii?

Stresul si anxietatea sunt extrem de frecvente, multi oameni pot experimenta acest sentiment la un moment dat in viata lor. Dar pentru unii oameni, anxietatea poate fi mai mult decat un simplu sentiment de teama si ingrijorare si poate provoca simptome fizice, cum ar fi durerile in piept.

Nu este intotdeauna usor sa faci diferenta intre durerea toracica legata de stres sau anxietate si durerea cauzata de un atac de cord sau angina pectorala. Fiecare persoana experimenteaza anxietatea in mod diferit si exista o gama larga de simptome psihologice si fizice pe care le puteti experimenta.

Simptomele psihologice ale anxietatii pot include:

atacuri de anxietate;

nervozitate; si

ganduri incontrolabile;

dificultati de concentrare;

oboseala;

iritabilitate.

Simptomele fizice ale anxietatii pot include:

tulburari de somn

tremuraturi;

transpiratie excesiva sau bufeuri;

batai rapide ale inimii, palpitatii; dureri sau o strangere in piept; si

dureri sau o strangere in piept;

senzatie de lipsa de aer;

senzatie de ameteala;

dificultati de respiratie;

gura uscata;

dureri de stomac;

o senzatie de neliniste.

Stresul si anxietatea pot provoca dureri in piept?

Anxietatea este o reactie normala a creierului nostru la un pericol real sau imaginat. Atunci cand suntem ingrijorati sau stresati, organismul declanseaza reflexul de lupta-fuga: un raspuns automat care ne pregateste sa infruntam sau sa fugim de pericol.

Raspunsul de lupta-fuga elibereaza hormoni ai stresului, cum ar fi adrenalina: tensiunea arteriala creste, ritmul cardiac creste, iar respiratia devine rapida si superficiala.

Deoarece inima este un muschi, tensiunea musculara cauzata de cresterea pulsului poate duce la palpitatii, spasme si dureri in piept. Lipsa de oxigen si ritmul cardiac crescut pot provoca si alte simptome, cum ar fi ameteli si dificultati de respiratie.

Cum recunosti durerea toracica datorata stresului sau anxietatii?

Simptomele anxietatii pot varia de la o persoana la alta. Cu toate acestea, exista criterii diferite pentru a recunoaste durerea toracica legata de anxietate.

Este posibil sa simtiti:

o durere ascutita sau injunghiata in piept ;

o senzatie de apasare sau de arsura;

o durere surda;

contractii in piept.

Anxietatea poate escalada uneori la unele persoane intr-un atac de panica in toata regula, provocand dureri toracice severe si suferinta emotionala.

Durerea toracica legata de anxietate apare si dispare, de obicei, relativ repede, durand aproximativ zece minute. De asemenea, este posibil sa simtiti dureri de la contractiile musculare.

Care este diferenta dintre durerea toracica indusa de anxietate si un atac de cord?

Durerea toracica de atac de cord difera de durerea toracica provocata de anxietate prin faptul ca se agraveaza la miscare si dureaza mai mult (cel putin 20 de minute).

Durerea toracica de atac de cord se simte adesea ca o senzatie de sufocare si o presiune intensa in piept. Aceasta se poate raspandi in alte parti ale corpului, cum ar fi bratele, umerii, spatele si maxilarul. De asemenea, este posibil sa simtiti transpiratie, greata, tuse sau respiratie suieratoare.

Daca simtiti brusc dureri in piept si sunteti ingrijorat ca durerea in piept este grava, nu ezitati sa solicitati rapid asistenta medicala.