Cairo, cămile şi recife de corali

Egiptul este cea mai veche destinaţie turistică de pe Pământ. Grecii şi romanii antici au fost primii care au început să exploreze misterele Piramidelor şi ale Colosului din Tebe. În perioada colonială, Napoleon şi britanicii au jefuit comorile Egiptului pentru a-şi umple muzeele naţionale, stârnind astfel curiozitatea turiştilor. Astăzi, cele mai populare locuri de vizitat sunt nu numai monumentele din Valea Nilului şi moscheile din Cairo, ci şi recifele de corali şi peştii tropicali, dunele, cetăţile antice, mănăstirile şi arta în piatră preistorică.

Cairo a fost cel mai mare oraş al lumii islamice de când mongolii au jefuit Bagdadul, în 1258. Egiptenii au două nume pentru oraş: Masr, ceea ce înseamnă atât capitala, cât şi ţara Egiptului (pentru egiptenii din străinătate, „Masr” înseamnă Egipt, dar în interiorul ţării înseamnă capitală), este un nume atemporal, înrădăcinat în civilizaţia faraonică. Celălalt nume al oraşului, Al-Qahira (Triumfătorul), este legat în mod special de cucerirea califatului Fatimid, care a făcut-o capitala unui imperiu islamic, ce cuprindea Libia, Tunisia, Palestina şi Siria din prezent, dar numele este rar folosit în vorbirea de zi cu zi.

Nici o vizită la Cairo nu ar fi completă fără o excursie de o zi la Piramidele din Giza, considerat cel mai cunoscut sit antic din Egipt. Situat la aproximativ 20 de kilometri de centrul oraşului, complexul piramidelor Giza cuprinde Piramida Khafre, Piramida Menkaure şi Marea Piramidă Khufu. Aceasta din urmă este una dintre cele şapte minuni ale lumii antice şi singura care încă mai există şi astăzi. Toate cele trei piramide sunt păzite de Sfinx şi datează de aproximativ 4.500 de ani.

Cairo este o destinaţie care poate fi vizitată pe tot parcursul anului; cu toate acestea, vremea face ca unele luni ale anului să fie mai confortabile decât altele. În general, clima din Cairo este caldă şi umedă, temperaturile în lunile de vară (iunie-august) depăşind frecvent nivelul de confort. Cei mai mulţi vizitatori preferă să călătorească începând cu sfârşitul toamnei până la începutul primăverii, când temperaturile sunt mai temperate. Cu toate acestea, călătorii conştienţi de buget ar trebui să ia în calcul faptul că luna decembrie este sezonul turistic de vârf din Egipt, iar preţurile pentru cazare pot creşte foarte mult.