Compasiunea este capacitatea de a intelege starea emotionala a unei alte persoane. Adesea confundata cu empatia, compasiunea are elementul adaugat de a avea dorinta de a alina sau a reduce suferinta altuia. Empatia, asa cum stiu majoritatea oamenilor, este abilitatea de a se pune in locul celeilalte persoane. Desi compasiunea si empatia sunt doua lucruri separate, a empatiza cu cineva poate duce la simtirea compasiunii.

A avea compasiune pentru cineva implica mai mult decat sa te pui in locul unei persoane si sa vrei sa intelegi sau chiar sa ajuti. Implica sa incepi sa ai o perspectiva total diferita atunci cand vine vorba despre modul in care ii percepi pe ceilalti. Se mai spune despre compasiune ca este formata din capacitatea de a vedea cu claritate natura suferintei. Este acea abilitate de a simti durerea si suferinta celorlalti, dar si de a raspunde cu dorinta de a atenua aceasta stare.

Compasiunea incepe cu privirea in interior.

Luandu-va ceva timp pentru a intelege propriile emotii si raspunsuri la diverse evenimente din viata, veti fi mai bine echipat in a avea compasiune fata de ceilalti. Compasiunea este importanta pentru ca raspunde nevoilor noastre de viata si identitate autentica, de sustinere a comunitatii in care traim si de implicare in sustenabilitatea bunatatii.

Iata care ar fi cateva dintre beneficiile compasiunii: reduce suferinta, deschide inimile, creaza o identitate, creste gradul de fericire, permite conectarea reala intre oameni, stimuleaza sanatatea fzica, permite propria intelegere si intelegerea altora, stimuleaza longevitatea, creste posibilitatea de pace la nivel extins, alunga posibilitatea instalarii anxietatii si depresiei.

Nu oricine poate simti compasiune pentru oricine. De obicei, acest lucru se exerseaza si se invata. Mai mult, oricat de compasonala ar fi o persoana, sunt momente in viata cand nu poate reactiona cu compasiune. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor compasionali nu se dau inapoi de la a arata compasiune fata de altii, indiferent de situatie si indiferent de consecinte.

Daca doriti sa creati o lume plina de grija si amabilitate, gasiti modalitati si ocazii de a exersa acte de compasiune in viata de zi cu zi. Acestea nu trebuie sa fie gesturi marete. Fiecare fapta mica conteaza si fiecare act va transforma aceasta practica intr-un obicei!