Teme, personaje si caractere ale romanului „ Marile sperante ”
Charles Dickens a scris „ Marile sperante ” in perioada in care Anglia devenea o putere mondiala bogata. Masinile faceau fabricile mai productive, dar oamenii traiau in conditii groaznice, teme care sunt prezentate si pe paginile cartii. Acest roman a fost publicat intre decembrie 1860 si aprilie 1861, in articole saptamanale dintr-o revista. In luna iulie 1861 apare ca roman in trei volume, iar in noimbrie 1862 ca intreg roman.
Romanul „Marile spreante” scris de Charles Dickens spune povestea lui Pip, un orfan englez care reuseste sa ajunga bogat, isi paraseste prietenii adevarati si devine umilit de propria lui aroganta.
Personajele principale sunt: Pip, Joe Gargery, Magwitch, doamna Joe, domnisoara Havisham, Estella si Wemmick. Subiectele tematice majore sunt binele versus rau, mantuirea morala de pacat, bogatia si puterea egala versus coruptia, responsabilitatea personala, constientizarea si acceptarea consecintelor propriilor alegeri, abandonul, vinovatia, rusinea, dorinta, secretul, recunostinta, ambitia, obsesia, manipularea emotioala, structura clasei, regulile sociale, snobismul, exploatarea copiilor, problema sistemului educational si juridic, necesitatea reformei inchisorilor, efectul cresterii comertului si industrializarii asupra vietii oamenilor, etica muncii victoriene sau lipsa acesteia.
„Marile sperante” este un bildungsroman, iar alte romane asemanatoare sunt „Jane Eyre” de Charlotte Bronte, „Aventurile lui Huckleberry Finn” de Mark Twain si „De veghe in lanul de secara” de J.D. Salinger. Romanul in discutie este neobisnuit prin faptul ca personajul sau principal, Pip, este adesea greu de simpatizat din cauza snobismului sau si a comportamentului negativ pe care il manifesta fata de unele dintre celelalte personaje, precum Joe Gargery.
Carti ieftine | anticariat Printre Carti | www.printrecarti.ro
Dincolo de Pip, este prezentata domnisoara Havisham, una dintre cele mai ciudate si grotesti personaje din poveste, „vrajitoarea cea rea” a basmului. Adoptand-o pe Estella, ea cauta sa o protejeze pe fata de durerile pe care ea insasi le-a suferit. Totusi, in buna ei intentie, o determina pe Estella sa nu iubeasca pe nimeni si sa se rabune pe toti barbatii. Estella sfarseste nu numai in imposibilitatea de a-i iubi pe barbati, dar nu a putut sa o iubeasca nici pe mama ei adoptiva.
Bogat si bine condimentat, acest roman merita citit. Daca nu-l aveti, cu siguranta il gasiti la anticariat Printre Carti. Acesta este un anticariat online din care oricine poate achizitiona carti ieftine doar accesand PrintreCarti.ro si plansand o comanda!