Iubire amara de Elena Ferrante

Iubire amara este primul roman al autoarei Elena Ferrante aparut in Italia in anul 1992. A fost tradus in mai multe limbi si a devenit rapid un veritabil succes.

Dupa ce a anuntat-o pe fiica sa Delia de venirea sa la Roma pentru a-i sarbatori aniversarea, corpul lui Amalia este gasit la scurt timp. Se pare ca Amalia a murit inecata. A fost gasita fara suflare imbracata doar in sutien de calitate, cumparat dintr-un magazin de lux din Napoli. Cum s-a putut intampla asa ceva? Cum este posibil ca Amalia care a trait mereu modest, preferand sa cumpere lucruri pentru cele trei fiice sale sale si intretinandu-se din banii primiti ca si croitoreasa sa isi permita o piesa vestimentara atat de scumpa? Si de ce avea pe ea doar un sutien? Unde sunt restul hainelor? In plus, de ce a sunat-o pe Delia sa o anunte ca urmeaza sa soseasca pe un ton destul de misterios? Cine ar fi putut atenta la viata sa?

Toate aceste intrebari si multe altele o framanta pe Delia, se amesteca fara ca un raspuns plauzibil sa o poata satisface. Autopsia a ajuns la concluzia ca mama sa a murit inecata. Delia trebuie sa gaseasca de una singura raspunsul la aceste intrebari deoarece autoritatile considera ca femeia ori s-a sinucis, ori a murit accidental. Cele doua surori au plecat imediat dupa inmormantare. Tatal sau, separat de mama ei de ani de zile nici macar nu s-a sinchisit sa participe la ceremonie.

Delia incearca din rasputeri sa inteleaga cine era cu adevarat mama sa, cine era acel barbat pe care Delia il considera amantul sau si intr-un final, cine este ea cu adevarat.

Iubire amara este un roman care captiveaza cititorul inca de la primele pagini. Are o incarcatura emotionala puternica si aduce in fata teme mai putin confortabile precum moartea sau sinuciderea, teme pe care le abordeaza si in urmatoarele romane. Chiar daca naratoarea este Delia, adevarata protagonista este Amalia, pe care Delia o readuce la viata, portretul acesteia atat fizic cat si psihic fiind excelent realizat. Totul este despre defuncta Amalia, despre viata ei personala.