Coada calului este o planta cunoscuta inca din Grecia Antica pentru proprietatile curative pe care le are si pentru posibilitatea de a vindeca ranile. Coada calului are proprietati diuretice si depurative, este excelenta in eliminarea lichidelor si imbunatateste aspectul pielii afectate de celulita. In prezent, coada calului este una dintre cele mai des intalnite plante pentru tratarea unei game variate de afectiuni, cum ar fi guta, edemele, cistita, anexita si lista poate continua.

Cum si de ce se foloseste coada calului

Coada calului se gaseste, de obicei, langa rauri si cursuri de apa, creste sub forma de arbusti in locuri umede si temperate si infloreste primavara. Plantele care cresc in aprilie si mai au proprietati vindecatoare, fiind colectate in timpul lunilor de vara si lasate la uscat. Dupa uscare, coada calului se macina pentru a putea obtine ulterior tincturi, decoct, infuzii, creme, unguente, lotiuni etc.

Coada calului este bogata in calciu, magneziu si siliciu, poate fi folosita sub forma de cataplasma pentru ameliorare infectiei si inflamatiei cauzata de furuncule si pentru a elimina focarele de puroi. In plus, are proprietati de regenerare a articulatiilor si este recomandata pentru sportivii care, dupa o activitate intensa, au nevoie de relaxarea tendoanelor si a peretilor vasculari. Mai mult decat atat, avand un continut ridicat in minerale, planta este recomandata pentru regenerarea oaselor si fixarea calciului in oase.

Din punctul de vedere al eficientei pe care o are in tratarea anumitor afectiuni, coada calului are o actiune protectoare impotriva radicalilor liberi si ajuta la prevenirea oxidarii celulare. Cu alte cuvinte, persoanele care consuma ceai sau produse din coada calului sunt ferite de imbatranirea prematura.

Nu in ultimul rand, coada calului este un excelent depurativ si ajuta la eliminarea lichidelor din organism, la reducerea hemoragiilor si previne pierderea memoriei. Folosita la nivelul scalpului, aceasta planta combate caderea parului, iar o baie la picioare in ceai de coada calului combate ciuperca piciorului.