Una din cele mai cunoscute si mai apreciate radacinoase folosita atat pe post de condiment, cat si in scop medicinal este hreanul. Hreanul are in compozitie mai multi compusi chimici cu numeroase beneficii pentru sanatate. Panta este usor de recunoscut, atat dupa forma cat si dupa mirosul specific si gustul caracteristic. Hreanul nu se consuma in cantitati mari, ci in cantitati mici, iar o portie poate sa contina putine calorii si in acelasi timp minerale si compusi vegetali. Hreanul contine proteine, carbohidrati, fibre, calciu, magneziu, potasiu, acid folic si micronutrienti importanti.

 Hrean- beneficii asupra sanatatii

Hreanul este o planta folosita in medicina traditionala fie sub forma de extract, sub forma sa uscata sau radacina proaspata in vederea tratarii infectiilor urinare, unor afectiuni renale, problemelor respiratorii, artritei si intinderilor musculare. Hreanul trateaza migrenele si are un efect impresionant antibacterian gratie uleiului eliberat atunci cand radacina este taiata. Hreanul lupta impotriva E Coli, Helicobacter Pylori si Salmonella. De asemenea, hreanul este un remediu eficient impotriva afectiunilor aparatului respirator, tratand cu succes sinuzita si calmand simptomele racelilor.

Studiile arata ca unii compusi chimici din hrean ar lupta si impotriva cancerului. Glucozinolatii au un rol important in detoxifierea si eliminarea radicalilor liberi ce cauzeaza cancer in corpul uman. Hreanul nu este considerat un aliment propice pentru copiii mici, care nu au implinit inca 4 ani, cauzandu-le probleme digestive, dar nici femeilor insarcinate in cantitati foarte mari sau sub forma de tinctura, deoarece poate provoca pierderea sarcinii. De asemenea, pentru ca hreanul poate irita sistemul digestiv, nu se recomanda sa fie folosit de catre persoanele ce sufera de ulcer sau boli inflamatorii intestinale.

Hranul este un excelent remediu intern, dar si extern. Acesta se poate administra sub forma orala, in anumite preparate, dar si la nivel extern in cazul articulatiilor inflamate, tesuturilor inflamate, in cazul durerilor musculare minore. Hreanul poate fi consumat si sub forma de ceai, dar este indicata o discutie cu medicul curant pentru a fi siguri pacientii ca iau dozele optime.