Cordyceps este o ciupercă rară și prețioasă cultivată în zonele înalte ale munților Himalaya. Chiar dacă este cunoscută doar de câțiva ani în Occident, ciupercile cordyceps sunt venerabile remedii tradiționale chinezești și tibetane de mii de ani. Această ciupercă unică are un istoric interesant, care include tradiții medicinale din tibet, popularitatea în rândul alergătorilor de curse lungi, dar și dependența ajunsă uneori la vânarea de către populațiile nepaleze și tibetane.

Ce este cordyceps?

Cordyceps este o ciupercă parazitică și saprofitică, adică trăiește în mod natural în sol, însă unele specii atacă și crescuturi de insecte. Ciuperca de cordyceps se dezvoltă în mod tipic în regiuni cu soluri bogate în minerale și sărace în nutrienți, precum Himalaya, regiunea chino-tibetană și zonele montane ale Americii de Nord.

Cordycepsul este alcătuit dintr-un cap de fructe, numit asmospore, și un strat de filamente subțiri, numit miceliu.

Beneficiile pentru sănătate ale cordyceps

  • Efecte anti-îmbătrânire

Cordyceps este o sursă bogată de antioxidanți și alte compuși anti-îmbătrânire care ajută la reducerea deteriorării celulare și la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive, la reducerea riscului de boli cronice legate de vârstă, cum ar fi diabetul și bolile de inimă.

  • Sprijină sănătatea plămânilor și a sistemului respirator

Cordyceps este preocupat pentru calitatea sa de a sprijini sănătatea plămânilor și a sistemului respirator. Acest lucru se datorează capacității sale de a relaxa vasele de sânge și de a îmbunătăți oxigenarea în organism, ceea ce poate fi util atât pentru persoanele care fac sport la inaltime, cât și pentru persoanele cu probleme respiratorii cauzate de scăderea oxigenului, gripe sau boli pulmonare.

  • Stimulează sistemul imunitar

Cercetările sugerează că cordyceps poate sprijini sistemul imunitar prin creșterea producției de limfocite T și celule NK, care ajută la eliminarea celulelor canceroase și infectate cu virusuri și bacterii.

  • Crește energia și stimulează performanța sportivă

Cordyceps este popular printre alergătorii de curse lungi și sportivi datorită capacității sale de a crește nivelul de oxigenare și energie. Studiile sugerează că suplimentarea cu cordyceps poate ajuta la creșterea capacității de efort, la reducerea oboselii și la creșterea stamina.

  • Ajută la controlul zahărului din sânge

Cercetările au arătat că ciuperca cordyceps poate ajuta la controlul nivelului de glucoză din sânge, chiar și la persoanele cu diabet. Acest lucru se datorează capacității sale de a reduce absorbția de glucoză în sânge și de a crește producția de insulină, hormonul responsabil pentru reglarea nivelului de glucoză din sânge.

  • Protejează ficatul

Cordyceps poate proteja ficatul de deteriorarea celulelor hepatice datorită capacității sale de a reduce inflamația și de a ameliora stresul oxidativ. De asemenea, poate să fie utilă la prevenirea bolilor hepatice cronice precum hepatita virală.

  • Promovează sănătatea sexuală și fertilitatea

Cordyceps poate sprijini sănătatea sexuală și fertilitatea prin creșterea producției de testosteron și îmbunătățirea calității spermei. De asemenea, poate ajuta la reducerea stresului și oboselei.

Concluzie

Având în vedere avantajele pentru sănătate incontestabile ale cordycepsului, este ușor să înțelegem de ce această ciupercă este una dintre cele mai impresionante ingrediente naturale care există în prezent.

Deși istoria sa ca remediu tradițional este învechită, miile de ani de experiență umană au arătat că acest produs poate avea un impact benefic asupra sănătății noastre. În plus, cercetările moderne au dovedit, de asemenea, avantajele sale terapeutice și potențialul său ca supliment alimentar.

Pentru a beneficia de toate proprietățile terapeutice ale cordycepsului, discutați întotdeauna cu un profesionist în domeniul sănătății înainte de a începe să luați aceste suplimente.