Cum se masoara tensiunea arteriala si care sunt pasii pregatitori

Unul dintre cele mai importante teste pe care oamenii nu trebuie sa le neglijeze este masurarea tensiunii arteriale. Cu ajutorul tensiometrului, indiferent de varsta, oamenii pot vedea care este adevarata valoare a tensiunii lor arteriale si daca este cazul sa ia masuri pentru a o tine sub control sau daca au un risc crescut de a dezvolta o afectiune cardiovasculara.

Importanta masurarii tensiunii arteriale in mod corect

Tensiunea arteriala a unui om se schimba in mod constant, in functie de activitatea zilnica, de dieta, de starea emotionala, de temperatura de afara, de starea de sanatate si de pozitia corpului, precum si de medicatie. Totodata, este important momentul din zi in care pacientul isi masoara tensiunea arteriala si felul in care o face.

Pentru o citire cat mai corecta, pacientii trebuie sa respecte unele indicatii importante si sfaturi avizate. In primul rand, tensiunea arteriala nu se masoara in perioadele de stres. De asemenea, specialistii nu recomanda fumatul si consumul de cafea cu cateva zeci de minute inainte de a face masuratoarea, dar nici exercitiile fizice. O curea prea stransa, o bluza prea stramta, o pereche de pantaloni incomozi pot influenta rezultatele testului. Orice disconfort poate creste tensiunea arteriala.

Inainte de a-i fi masurate pulsul si tensiunea, pacientul trebuie sa se aseze intr-o pozitie confortabila, sa aiba bratul usor ridicat si sprijinit, astfel incat antebratul sa fie la acelasi nivel cu inima, talpile sa ii fie sprijinite de podea, iar pacientul sa fie linistit, dupa ce a stat intr-o atmosfera relaxata timp de cinci minute.

Tensiunea se ia pe bratul dezgolit, iar specialistii recomanda, pentru o evaluare corecta, efectuarea mai multor masuratori la distanta de un minut. In cazul in care isi ia tensiunea acasa, masuratorile se fac in fiecare zi la aceeasi ora, deoarece tensiunea fluctueaza natural in functie de momentul zilei, cele mai mari valori fiind dimineata si seara.

Pentru un adult, tensiunea normala are o valoare sistolica mai mica de 120 si o valoare diastolica mai mica de 80. Cand tensiunea inregistrata este egala sau mai mare de 120/80, dar mai mica de 140/90, pacientul este in etapa de pre-hipertensiune, cu un risc mare de a dezvolta hipertensiune arteriala.