Influenta magneziului asupra corpului uman

Magneziul nu primeste o atentie la fel de mare ca si calciul sau vitamina D, dar totusi este unul dintre mineralele esentiale din corpul uman, influentand in mod cert functionarea zilnica a corpului uman. Specialistii explica faptul ca peste 300 de procese biochimice din organism, inclusiv oasele, inima si sistemul imunitar, nu pot functiona fara o doza suficienta de magneziu. Cei mai multi oameni, isi iau necesarul de magneziu din dieta, dar ce face, de fapt, magneziul in organism si care este influenta magneziului? Raspunsul este complex, iar unele dintre responsabilitatile sale sunt cel putin ciudate.

Oamenii de stiinta au descoperit ca magneziul ajuta la reglarea ceasului interior. Corpurile umane au propriile ceasuri biologice, un set de ritmuri interne care regleaza cand ne simtim somnorosi si cand suntem gata de trezire printr-un ciclu de hormoni si alte semnale. Acestea se numesc ritmuri circadiene, cunoscute si ca ceasuri biologice. Aceste ritmuri sunt controlate de creier, iar magneziul este vital pentru ca celulele sa-si mentina ritmul stabilit.

Magneziul din corp actioneaza ca un relaxant, incurajand fibrele musculare sa ramana moi, mai degraba decat sa se contracte. Magneziul actioneaza ca o bariera naturala impotriva actiunii calciului asupra muschilor. In muschi, calciul adera la proteine cum ar fi troponina C si miosinul. Acest proces schimba forma acestor proteine, ceea ce genereaza contractii. Aici intervine magneziul care intrerupe contractiile si relaxeaza muschii. Din acest motiv, magneziul este uneori folosit atunci cand vine vorba de prevenirea convulsiilor sau contractiilor incontrolabile ale muschilor.

Nivelurile de magneziu din organism fluctueaza ca raspuns la multe situatii diferite si se pare ca travaliul este o situatie in care are implicatie chiar si magneziul. S-a constatat ca femeile aflate in travaliu activ aveau un nivel scazut de magneziu, decat femeile la care nu s-a declansat travaliu. Din acest motiv, cresterea nivelului de magneziu este o metoda bine cunoscuta utilizata in incercarea de a opri travaliul prematur.

In 2004, niste oameni de stiinta au descoperit ca mentinerea unui nivel optim de magneziu in corp, ar putea ajuta oamenii sa evite pierderea memoriei la varsta mijlocie. Un studiu realizat in 2010 a constatat ca magneziul joaca un rol in elasticitatea sinapselor din creier, ceea ce le ajuta sa se schimbe si sa se adapteze la informatii noi. Din acest motiv, se prescriu suplimente de magneziu pentru a imbunatati functia cognitiva.