Aveti grija de toata gura.

Chiar daca purtati proteza dentara completa, trebuie sa aveti grija de gingii. De indata ce eliminati protezele, clatiti-va bine gura si apoi masati gingiile cu un prosop sau o periuta de dinti moale. Daca purtati proteze partiale, trebuie sa curatati dintii naturali ramasi cu o periuta de dinti si ata dentara in fiecare zi.

proteza dentara

Consultati medicul dentist.

Indiferent daca purtati proteze intregi sau proteze partiale, ar trebui sa vedeti medicul dentist cel putin o data pe an. Medicul dentist va examina tesuturile gurii pentru a detecta modificari sau rani care pot deveni canceroase, a spus dr. Euan Swan, director de programe dentare la Dental Association din Ottawa. De asemenea, medicul dentist va va oferi sfaturi privind igiena orala si intretinerea protezelor.

Modificati protezele in asa fel incat sa va simtiti bine cu ele

In cazul in care protezele dvs. nu se potrivesc sau par sa aiba defecte, acesta este un alt motiv pentru a consulta medicul dentist. Gingiile si oasele gurii se schimba in timp si acest lucru poate afecta potrivirea protezelor. Prostezele prost realizate pot provoca o varietate de probleme, cum ar fi rani, durere sau senzatie de arsura. Acestea pot fi, de asemenea, cauza gazului abdominal, cauzand inghitirea aerului. Medicul dentist poate ajusta aceasta problema. Atunci cand ajustarea protezelor nu merge bine, poate aparea un simptom al paradonolizei; este, prin urmare, important sa le verificam.

Nu va lipsiti de substante nutritive esentiale.

Poate fi dificil sau dureros sa consumati proaspete fructele si legumele; riscati sa va lipsiti de substante nutritive esentiale. Asigurati-va ca aveti o dieta bine echilibrata in conformitate cu ghidul alimentar. Cercetarile au aratat ca o buna nutritie incetineste progresul paradonolizei; pe scurt, o dieta buna poate promova sanatatea gurii.

Dati-va timp sa va obisnuiti

In primele zile de folosire a unei proteze, salivam foarte mult, este dificil sa ne pozitionam limba si / sau simtim ca proteza este foarte voluminoasa. Dar asta dureaza doar pentru o vreme. Pentru ca acest pas sa nu fie prea lung:

  • purtati proteza in permanenta,

  • practicati vorbind cu voce tare in fata unei oglinzi,

  • inghititi saliva prin atingerea dintilor, ceea ce face posibila repozitionarea protezei,

  • mancati incet in muscaturi mici.