Tehnologia a evoluat mult in ultimul timp, fara a ignora ramura medicala, implicit sfera stomatologiei. Acum cativa ani in urma, pentru realizarea unui tratament endodontic, se foloseau doar instrumente manuale, care, chiar daca, in momentul de fata, nu mai sunt intelese, aveau o utilitate si o justificare concreta.

Pentru pacientii care merg la stomatolog pentru „a-si scoate un nerv”, lucrurile au evoluat semnificativ. Toata lumea a auzit de la prieteni si apropiati cat de chinuitoare era acea procedura, astfel ca se feresc cat se poate de mult sa ajunga pe scaunul stomatologului. Deoarece stiinta este intr-o continua dezvoltare, marele beneficiu al endodontiei a adus in clinicile dentare si in vietile oamenilor o versiune mai buna, atat pentru pacient, cat si pentru medic: instrumentarul rotativ.

Cu toate acestea, instrumentarul manual a fost si este inca folosit in cabinetele cu o aparatura mai putin performanta. Chiar daca nu i se contesteaza utilitatea, pentru ca pacientul sa beneficieze de tratamente de cea mai buna calitate, se recomanda ca acestia sa opteze pentru un tratament cu instrumentar rotativ.

Mai departe, sunt insiruite cateva din cele mai importante avantaje pe care instrumentarul rotativ le ofera, intocmai pentru a sublinia beneficiile pe care tehnologia din prezent le poate oferi:

Instrumentarul rotativ

-tratamentul cu ajutorul instrumentarului rotativ este mai rapid, astfel ca pacientul nu va mai pierde mult timp în clinica. Totul se desfasoara mult mai repede;

-acesta esta mult mai sigur, iar sansele unor posibile complicatii sunt reduse;

-ofera o experienta mai confortabila pentru pacient si o procedura mai simpla pentru medic;

-numarul de bacterii este redus semnificativ (canalele radiculare sunt curatate mai eficient);

-substantele pe care le foloseste medicul in timpul manoperelor vor avea un efect sporit;

-obturatia de canal obtinuta in urma acestui tratament este mult superioara.

Instrumentarul manual este un ajutor de nadejde pentru medicul dentist. Ceea ce se doreste sa se sublinieze este ca tehnologia a avansat si permite sa se obtina mai mult timp pentru pacienti, acesta fiind unul dintre factorii cei mai importanti ai societatii in care traieste omenirea.