Trecerea unui copil pe alimente solide poate fi distractiva, interesanta si da, chiar amuzanta (asteptati sa vedeti fetele adorabile pe care le face copilul). Cand bebelusul are sase luni, trebuie sa incepeti sa ii oferiti alimente solide pentru a completa nutritia oferita de laptele matern.

Incepeti prin alegerea unui moment in care bebelusul nu este prea infometat. Oferindu-i alimente solide inainte sau dupa alaptare veti afla ce functioneaza cel mai bine. Bebelusii se bucura de mancarea pe care o pot prinde cu degetele, chiar inainte de aparitia primilor dinti.

Trecerea unui copil pe alimente solide poate fi distractiva, interesanta si da, chiar amuzanta

Trecerea unui copil pe alimente solide

La inceput, dati bebelusului alimente solide de doua pana la trei ori pe zi, crescand ratia de trei pana la patru ori pe zi. Cantitatea de hrana oferita ar trebui sa fie in functie de foamea copilului. Alaptarea continua sa furnizeze principala sursa de nutritie pe masura ce alte alimente sunt introduse.

Este indicat sa ii dati copilului alimente variate, inclusiv legume, fructe, cereale sau produse lactate, cum ar fi branza si iaurtul. Nu puneti niciodata cereale sau alte substante solide intr-o sticla.

Stocurile de fier acumulate de bebelusi incep sa scada la sase luni. Acest lucru inseamna ca alimentele bogate in fier sunt necesare pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a sugarilor, precum si pentru prevenirea anemiei cu deficit de fier. Fierul este foarte important pentru dezvoltarea creierului. Alimentele bogate in fier includ:

– carne de vita, carne de porc, miel

– cereale pentru sugari fortificate cu fier (alegeti un singur soi de cereale)

– pui, curcan

– peşte

– tofu

– fasole si alte leguminoase

Semne ca bebelusul este pregatit pentru alimente solide:

– Tine capul in sus.

– Deschide gura si inchide buzele in jurul lingurii.

– Nu scoate alimentele din gura cu limba.

Bebelusii va dau semne ca sa isi arate interesul pentru mancare. Urmarind si raspunzand la aceste indicii va puteti ajuta copilul sa fie sanatos, sa manance bine si sa se bucure de mancare.

Un copil infometat:

– Deschide gura atunci cand i se ofera mancare.

– Se inclina inainte sau isi intinde mana cand i se ofera mancarea.

Un copil care este satul:

– Isi inchide gura atunci cand i se ofera mancare.

– Intoarce capul atunci cand i se ofera mancare.

– Impinge hrana departe (sau o arunca pe jos).

Apetitul bebelusilor poate varia de la o zi la alta. Uneori vor manca foarte mult. Alteori, nu vor fi interesati de mancare. Nu obligati niciodata un copil sa manance.