Cand pisica slabeste cauza poate fi o afectiune inca nedescoperita. Greutatea unei pisici depinde de energia furnizata de aportul de alimente si de consumul de energie.

De asemenea, o pisica pierde in greutate atunci cand exista un dezechilibru intre valoarea energetica a ratiei sale si nevoile sale de energie. Prin urmare, acest lucru se poate datora:

  • o reducere a ratiei in timp ce nevoile animalului nu sunt modificate (hrana necorespunzatoare, cantitati insuficiente, anorexie etc.);
  • o crestere a necesarului de energie in timp ce ratia ramane aceeasi (exercitiu fizic mai mare, pierderi calorice excesive etc.).

Bine de stiut: o pierdere in greutate de 500 de grame la o pisica de 4 kg echivaleaza cu pierderea a 10 kg la un barbat de 80 kg! Deci, este bine ca ingrijitorul sa fie ingrijorat de pierderea in greutate a unei pisici, chiar daca este vorba doar de cateva sute de grame.

Posibile cauze ale pierderii in greutate

Exista multe cauze care pot duce la pierderea in greutate la pisici si anume:

  • O dieta nepotrivita

Nu toate pisicile au aceleasi nevoi nutritionale, difera in functie de varsta, marime si activitate. Prin urmare, este important sa se ofere o dieta de calitate, care sa fie adaptata nevoilor lor.

  • Scaderea poftei de mancare sau anorexie

Unele pisici pot refuza sa se hraneasca: consumul de alimente este apoi insuficient pentru a acoperi nevoile de energie. Exista multe cauze care pot determina o pisica sa manance mai putin:

  • dificultati de a manca (in timpul bolilor orale, de exemplu);
  • tulburari de comportament (anxietate, depresie etc.);
  • boala sistemica (insuficienta renala, insuficienta cardiaca etc.);
  • parazitism digestiv.

Parazitismul digestiv semnificativ poate fi responsabil pentru pierderea in greutate. Intr-adevar, viermii digestivi pot lua o parte din ratie, provocand astfel deficiente. Prin urmare, este foarte important sa se deparaziteze pisicile in fiecare luna pana la varsta de 6 luni si apoi la fiecare 3 luni cu un deparazitar versatil vandut in clinicile veterinare.

Exercitii fizice crescute

Cand o pisica depune mai mult efort fara ca ratia sa sa fie modificata, atunci pierde in greutate, deoarece nevoile sale de energie sunt mai mari. Acesta este cazul, de exemplu, al pisicilor care nu ies prea mult in timpul iernii si care incep sa vaneze si isi petrec toate zilele in aer liber primavara.