Aparatul de vidat reprezinta una din cele mai utile inventii din industria alimentara. Pana acum congelarea era considerata singura modalitate de a pastra sau conserva diverse alimente (carne, branzeturi, legume) pentru o perioada mai lunga de timp, insa existenta unui aparat care permite conservarea alimentelor prin vacuum nu poate decat sa aduca cu sine o serie de beneficii.

De ce sa alegi un aparat de vidat?

Alimentele au o anumita perioada de timp in care pot fi consumate, de aceea modul in care acestea sunt depozitate nu este un aspect de ignorat. In primul rand, un aparat de vidat are un rol foarte important pentru un plus de sanatate.

In general alimentele sunt depozitate in diverse pungi, caserole, folii de plastic sau de aluminiu, la temperaturi cat mai mici (de la medii precum camara, pana la frigider, chiar si congelator). Totusi, indiferent de eforturile depuse, igiena nu ar putea fi respectata la nivelul dorit sau recomandat.

Aparatul de vidat elimina aerul. Acest aspect asigura ca alimentele sa nu mai intre in contact cu mediul in care sunt depozitate. Nu va exista deshidratare si nu vor mai avea loc diverse modificari precum gustul, mirosul si textura acestora. De astfel, vorbim despre avantaj major, si anume pastrarea proprietatilor alimentului.

De exemplu carnea pastrata la congelator poate fi consumata chiar si dupa cateva luni de zile. Dar conservarea ei intr-o simpla punga la congelator face ca aceasta in momentul decongelarii ei sa isi piarda din gust, sa capete un miros destul de neplacut si chiar sa isi modifice structura interna. Toate acestea sunt provocate de apa din interiorul carnii, care ingheata, iar in momentul decongelarii aceasta isi pierde din textura si din gust, devenind mai moale.

La fel se intampla si in cazul plantelor. Acestea isi pierd din aroma si aspect, fiind pastrate in pungi la congelator. In ceea ce priveste legumele, acestea isi pierd o mare parte din structura, fibre, componente nutritive.