O gradina acvatica este un spatiu decorat cu diferite elemente precum un iaz, fantana, bazin, in care cresc plantele, pestii etc. Dincolo de aspectul estetic, gradinile acvatice aduc o nota „Zen”, o prospetime vara, un fosnet linistitor de apa sau chiar efecte si jocuri de lumina seara.

  • Alegerea locatiei

Amenajarea unei gradini acvatice nu este la intamplare. Terenul, depresiunile naturale sau terasele mari amenajate sunt perfecte pentru primirea unui bazin sau a unui iaz. De asemenea, este necesar sa se ia in considerare expunerea la lumina, dar si sa se evalueze situatia solului la frig si la vant. Diferitele caracteristici fac, de asemenea, posibila alegerea plantelor de apa adecvate, care se pot dezvolta in gradina acvatica.

In toate cazurile, locurile prea insorite trebuie evitate. Intr-adevar, temperatura ridicata favorizeaza multiplicarea algelor care afecteaza echilibrul apei. De asemenea, nu se recomanda instalarea unui iaz langa un copac, deoarece caderea frunzelor contamineaza rapid apa, ceea ce necesita o intretinere regulata si meticuloasa a iazului.

Pentru a evita ca bazinul sa se transforme intr-o mlastina de noroi, este recomandabil sa se solicite sfatul unui specialist in peisagistica.

  • Diferitele elemente ale gradinilor acvatice

In primul rand, trebuie ales bazinul pentru gradina acvatica, care trebuie sa se adapteze la spatiul disponibil. Dimensiunile sale nu trebuie sa depaseasca o treime din terenul disponibil. Adancimea ideala este de 75 – 80 de centimetri pentru un diametru de aproximativ un metru.  Trebuie umplut cu apa cu 2 zile inainte de a plasa in el fiinte vii (plante si pesti).

Apoi, odata ce rezervorul a fost ales si pus la locul sau, trebuie sa se selecteze plantele care vor inflori in gradina acvatica. Este indicat sa se combine diverse specii: plantele inalte vor coexista armonios cu plantele plutitoare, fara a uita pe cele al caror rol este de a oferi o doza buna de oxigen.

Daca spatiul este destul de limitat, este mai bine sa se aleaga irisi si nuferi.  Pentru a adauga si pesti in iaz, se recomanda cateva sfaturi de la specialistii in domeniu.

  • Intretinerea gradinii acvatice

La fel ca restul gradinii, spatiul acvatic necesita o intretinere asidua pe tot parcursul anului pentru a pastra echilibrul ecosistemului. Toamna, este esential sa se scape regulat de frunzele si ramurile moarte. In functie de climatul regiunii, este uneori necesar sa se protejeze plantele sensibile la inghet, precum si animalele (pesti, amfibieni etc.) in asteptarea frigului. La cativa ani de la instalare, este necesar, de asemenea, sa se planifice curatarea fundului bazinului folosind o pompa adecvata.