În cadrul înghețatului (în egală măsură la propriu și la figurat) bloc comunist din sud-estul Europei anilor ʽ80, căciula, gulerul și (în cazul prea-fericitelor posesoare) haina de blană consacrau (însoțite de un ușor dar precaut iz de naftalină), momentul de glorie al garderobei aproape fiecărei femei ambițioase, fie ea muncitoare în fabrică, vânzătoare, inginer sau profesor.

Era momentul ei de glorie feminină, de epatare, de mândrie și satisfacție a atingerii unui mult-visat (și îndelung muncit) etalon de eleganță socială. După revoluția din ʽ89 și răsturnările de paradigmă politică, socială și culturală, haina de blană s-a retras pentru un timp, discret, de pe scena ambițiilor vestimentare, cedând locul pragmaticului în expansiune reprezentat de vestimentația sport, de populara geacă de fâș și de căciulile de lână. Blana a continuat însă să supraviețuiască și în acest răstimp, în România, în nișa mult epurată și rezervată elitelor sociale, marcând un simbol al distincției și stilului select în anii ʽ90 – 2000.

Haina de Blana

Un spectaculos reviriment pare să traverseze însă cu precădere în ultimul deceniu, sub influența curentului excentric venit din zona industriei de entertainment americane (vezi, pentru un exemplu aleator, omniprezentele fete Kardashian) și să recucerească peisajul românesc (inițial în segmentul vedetelor autohtone – figuri publice din zona muzicii, a televiziunii, a modei), coborând, tot mai mult, în stradă. Artificială sau naturală, haina de blana a revenit în forță. S-a metamorfozat ca formă, dimensiune, proporții și stil, dar a rămas un must have din aceeași serie cu obligatoriile little black dress, colierul de perle și bijuteriile de aur.

Se preferă acum, în locul somptuoasei haine până la  pământ, croiala mai practică a unei jachete scurte sau medii, drepte sau cambrate, cu guler moderat, culori neutre. În funcție de context, ea poate fi asociată unei ținute elegante, clasice (toc subțire, fustă sau rochie mulată, parfum rafinat) sau, dimpotrivă, poate face parte cu dezinvoltură dintr-o ținută casual (blugi slim-fit, bocanci comozi sau botine cu toc gros, rochie vaporoasă și cizme peste genunchi).

Caciuli de blana naturala la cele mai bune preturi – carolinadesign.ro

haina de blana
caciuli de blana

Colecția Carolina Design este, în acest sens, emblematică pentru varietatea de haine de blană, caciuli de blana, veste de blana și alte accesorii din aceeași categorie, pe care o propune. Pentru mai multă inspirație în alegerea unui element de vestimentație prețios, modern, sofisticat, puteți vizita și pagina www.carolinadesign.ro.