Milioane de oameni din intreaga lume au acum o calitate mai buna a vietii datorita implanturilor dentare. Acestea sunt singura optiune de inlocuire a dintilor, care pastreaza osul si nu compromite sanatatea dintilor adiacenti – pot dura o viata intreaga. Implanturile dentare sunt alegerea preferata astazi pentru restabilirea zambetului natural care arata, se simt si functioneaza ca dintii naturali.
In mod obisnuit, implanturile sunt plasate de catre specialistii chirurgi dentari (parodontisti si chirurgi orali) si, in unele cazuri, medicii stomatologi generali care au facut o pregatite speciala in acest domeniu. Plasarea implantului necesita planificare si implica eforturi de colaborare intre chirurgul (dentistul specialist), dentistul restaurator (medic dentist general) si tehnicianul de laborator care este responsabil pentru construirea coroanelor.
Cel mai adesea, medicul dentist general este persoana cu care trebuie sa se vorbeasca initial, caci ei pot avea mai multe cunostinte decat altii in domeniul stomatologiei in ceea ce priveste implanturile.
Insuficienta osoasa- regenerarea
O cantitate de volum osoasa pentru plasarea implantului este vitala pentru sustinerea corecta a dintilor, rezultand functionarea corecta a lor. Cand un dinte este indepartat, o grefa osoasa este introdusa in locul de extractie care va reduce la minimum inevitabila topire a osului. Mentinerea ,,volumului osului’’ dupa indepartarea unui dinte va facilita plasarea implantului in cea mai buna pozitie posibila.
Intelegerea principiilor vindercarii ranilor permite acum regenerarea osului folosind o varietate de tehnici. Cele mai multe includ deschiderea tesuturilor gingivale pentru a expune osul si apoi, augmentarea osului existent sau ramas prin adaugarea de materiale. Vindecarea osului poate fi sporita prin utilizarea membranelor care acopera grefele si care actioneaza ca niste ajutoare. Impreuna cu alte molecule biologice active, aceste tehnici accelereaza procesul de vindecare.
Aceste proceduri chirurgicale sunt in general efectuate de catre un chirurg parodontist, calificat si experimentat in aceste tehnici. Atunci cand se creeaza oase noi pentru plasarea implantului, in special in maxilarul superior in care sunt implicate sinusurile, aceste procese sunt mai previzibile realizate de un medic dentist general care are o pregatire speciala si avansata in acest domeniu.