Rotile mari dau automobilelor o pozitie mai agresiva si o prezenta mai impunatoare pe sosele, motiv pentru care producatorii de automobile instaleaza jante de dimensiuni mari pe masini de talie mica sau medie.

Arata bine, insa este eficient?

Indiferent daca alegeti roti cu un diametru mai mare pentru un vehicul nou sau ca pe un upgrade la autoturismul pe care il detineti, exita cateva plusuri si minusuri ale acestei alegeri. Cand alegeti un diametru mai mare al rotii, cum ar fi de la 17 la 18 inch, aveti nevoie de anvelopele potrivite. Acestea necesita un profil inferior adecvat pentru a mentine o cantitate de aer potrivita cand trec peste obstacole si gropi, ceea ce face ca suspensia sa fie complet comprimata. Daca diametrul rotilor creste cu un inch, inaltimea anvelopelor ar trebui sa scada corespunzator pentru a compensa si mentine acelasi diametru.

De exemplu, daca dimensiunea originala a anvelopei este 215/65R17 si cumparati jante de 18 inch, anvelopa potrivita pentru jantele mai mari ar putea fi 225/55R18, diferentele fiind diametrul mai mare, banda mai mare (225 milimetri in loc de 215) si profil interior 55 in loc de 65. Aceasta inseamna ca inaltimea peretelui lateral este de 55% din latimea benzii de rulare.

Anvelope noi si second hand la preturi avantajoase doar pe anvelopaieftina.ro!

anvelope noi

Daca schimbati rotile mai mari fara a tine cont de inaltimea peretelui lateral, nu numai ca riscati sa stricati suspensia, rotile sau un set de anvelope noi, dar veti obtine, de asemenea, indicatii incorecte de kilometraj deoarece rotile se rotesc cu o viteza diferita fata de inainte. Prin porivirea anvelopelor de profil inferior cu rotile cu diametru mai mare, indicarea kilometrajului ar trebui sa se schimbe doar putin. Cu rotile mai mari si cu profil inferior scazut rezulta mai putine perne de aer decat ar fi normal, crescand sansele ca lovirea unei gropi sa deterioreze anvelopa, roata sau ambele.

Dupa cum vedeti, potrivirea cauciucurilor la jantele masinii este o chestiune de calcul matematic cu care specialistii din domeniu se intalnesc zi de zi. Pentru a va asigura ca faceti alegerile potrivite, puteti apela la Anvelopa Ieftina, loc in care sunt disponibile cauciucuri second hand si noi, specialisti care sa ofere consultanta, dar si montaj specializat. Accesati www.anvelopaieftina.ro si consultati ofertele de sezon disponibile!