Macrosomia inseamna literalmente “corp mare” si este termenul medical pentru un copil mare. Un copil este considerat macrosomic daca are o greutate de 4kg sau mai mare. Dimensiunea medie a unui copil nascut la termen este de 3,4 kg. Tinand cont de faptul ca o medie este doar o medie, unii copii vor fi mai mici decat altii, iar altii mult mai mari.

Va prezentem 3 mituri despre macrosomia la copiii  si despre nasteri.

macrosomia

Masurarea dimensiunii uterului este o modalitate buna de a urmari cresterea generala. Ne spune ca sarcina progreseaza.

Desi are rolul de a monitoriza cresterea, inaltimea uterului nu ne poate da dimensiunea exacta a copilului. Fluiditatea, dimensiunea placentei si pozitionarea copilului pot influenta toate masuratorile. Manevra lui Leopold, o modalitate specifica de a palpa sau de a simti copilul, poate oferi o anumita asistenta in estimarea marimii copilului.

Ecografiile ofera o privire in interiorul uterului, o modalitate de a verifica copilul inainte de a se naste. Este un instrument minunat de diagnosticare, dar are inca limitari. La inceputul primului trimestru, o ecografie cu ultrasunete ofera estimari de dimensiuni destul de precise. Dar, pe masura ce sarcina progreseaza si genetica intra in joc, precizia in masurarea copilului este mai mica.

Diabetul gestational = nasterea unui copil macrosomic

Daca aveti diabet gestational, atunci exista o sansa de 13,7% de a avea un copil de peste 4 kg si o probabilitate de 2,6% de a avea un copil de peste 4,5 kg. Desi diabetul gestational creste probabilitatea de a avea un bebelus mare la nastere, nu este un fapt garantat.

Femeile care trateaza diabetul gestational pot chiar sa isi reduca riscul de a avea un copil mare cu 50% decat normal. Exercitiile fizice regulate si o alimentatie sanatoasa sunt ideale pentru toate mamele care asteapta un copil.

Un indice de masa corporala mare = nou-nascutul va fi macrosomic

Femeile cu un indice de masa corporala mare, in special cele obeze, pot avea copii macrosomi, dar este doar un risc, nu o garantie. Insa schimbarea unui stil de viata spre unul sanatos, renuntarea la alimentele nocive, adoptarea unei diete echilibrate pot reduce riscul de diabet gestational si implicit de nou-nascut macrosom.