Pe langa gust si aroma unica cu care contribuie in diferite feluri de mancare, ceapa verde este incarcata cu substante nutritive esentiale. Dar, inainte de a incepe sa consumati aceasta leguma sanatoasa, ar trebui sa stiti despre avantajele sale pentru sanatate.

ceapa verde

1. Efectul asupra inimii

Prezenta antioxidantilor din ceapa verde ajuta la prevenirea deteriorarii ADN-ului si a tesutului celular prin inhibarea actiunii radicalilor liberi. Vitamina C ajuta la scaderea nivelului ridicat de colesterol si a tensiunii arteriale in organism, ceea ce scade riscul bolilor de inima. Compusii de sulf prezenti in aceasta leguma ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de boli cardiace coronariene.

2. Imbunatateste densitatea osoasa

Ceapa verde este incarcata cu niveluri ridicate de vitamina C si vitamina K, ambele fiind esentiale pentru functionarea normala a oaselor. Vitamina C ajuta la sinteza colagenului care va face oasele puternice, in timp ce vitamina K joaca un rol cheie in mentinerea densitatii osoase.

3. Functia respiratorie

Bine cunoscuta pentru proprietatile anti-bacteriene si antivirale, ceapa verde este unul dintre cele mai frecvent folosite remedii naturale pentru a trata infectiile virale, gripa, raceala, etc. De asemenea, aceasta stimuleaza activitatea sistemului respirator si ajuta la eliminarea mucusului acumulat.

4. Mentine sanatatea vederii

Ceapa verde contine carotenoide cum ar fi luteina si zeaxantina, care exercita un efect de protectie a ochilor. Aceasta leguma verde contine vitamina A care joaca un rol vital in mentinerea vederii normale si pastreaza ochii sanatosi. S-a constat, de asemenea, ca protejeaza ochii de inflamatie si lupta impotriva degenerarii maculare – o afectiune clinica care duce la pierderea vederii.

5. Reduce riscul de cancer

Ceapa verde contine un compus cu continut puternic de sulf, numit sulfura de alil, care ajuta la reducerea riscului de aparitie a cancerului de colon. Flavonoidele ajuta, de asemenea, la prevenirea cancerului prin inhibarea productiei de enzima xantin oxidaza, care cauzeaza deteriorarea ADN-ului si a tesutului celular prin producerea de radicali liberi.

6. Reduce nivelul zaharului din sange

Compusii de sulf prezenti in ceapa verde ajuta la scaderea nivelului zaharului din sange. Acest lucru se realizeaza prin cresterea nivelului de insulina, un hormon, care este esential pentru transportul zaharului din sange catre celulele corpului.

7. Previne afectiuni ale stomacului

Ceapa verde actioneaza ca un remediu natural puternic pentru a preveni diareea si alte complicatii ale stomacului. In plus, aceasta imbunatateste apetitul. Fiind incarcata cu cantitati mari de fibre, aceasta legume verde ajuta sistemul digestiv sa functioneze mai bine.

8. Protejeaza impotriva infectiilor

Sulful, un mineral, prezent in ceapa verde, inhiba cresterea fungilor, in timp ce vitamina K ajuta la coagularea sangelui. Acestea sunt, de asemenea, benefice pentru sporirea circulatiei sangelui si absorbtia vitaminei B1 de catre organism, reducand astfel stresul si oboseala. Vitamina C actioneaza ca un puternic antioxidant care protejeaza tesuturile organismului impotriva inflamatiilor.