De foarte multe ori, fie ca sufera de o simpla raceala sau de o mult mai complicata gripa, oamenii nu pun accent pe igiena, pe modul de a se proteja si de a-i proteja pe ceilalti. O data ce pacientii s-au imbolnavit de raceala sau gripa, aceasta incepe sa raspandeasca in jurul sau germeni si isi poate imbolnavi familia, prietenii, colegii de serviciu, fara sa vrea.

Daca pacientul va tine cont de unele reguli de igiena si nu numai acesta poate sa mearga si la serviciu, la cursuri, fara a-i imbolnavi pe ceilalti.

Cum trebuie sa actioneze un pacient bolnav de raceala sau gripa?

In primul rand, pacientii care sunt bolnavi de gripa sau de raceala nu trebuie sa ignore semnalele si simptomele transmise de organism. O durere in gat in timpul deglutitiei si un nas infundat sau care curge in mod continuu reprezinta principalele motive pentru ca pacientii sa se prezinte la medic.

Pentru ca infectiile virale se raspandesc cel mai repede, pentru ca simptomele sunt usor de recunoscut inca din primele zile, oamenii trebuie sa ramana acasa de la primele semne.Daca nu au cum sa ramana acasa, atunci ar fi bine sa nu stranga mana persoanelor pe care le intalnesc si sa tuseasca sau sa stranute in cot.

Este important ca acestia sa nu stranute in palme, ci doar in batiste sau daca totusi o fac, sa se spele pe maini sau sa foloseasca gel dezinfectant. In plus, pentru ca raceala sau gripa sa treaca mult mai repede, este important ca oamenii sa se odihneasca suficient, sa doarma intre 6 si 8 ore pe noapte, sa tina infectiile departe si sa ia medicamentele prescrise de medic.

Daca medicamentele sunt antibiotice sau antivirale care trebuie luate la ore fixe, atunci aceste ore trebuie respectate cu sfintenie. In plus, indiferent de cat de mult se amelioreaza simptomele, nu trebuie sa se intrerupa medicatia. Nu in ultimul rand, nasul nu trebuie suflat de mai multe ori in acelasi servetel, ci o singura data si aruncat.